Annons
Annons

Många vittnar om brist på uniformspersedlar

Poliser som själva syr ihop sina trasiga uniformer, lånar plagg av varandra eller inte kan byta ut nerblodade kläder. Vittnesmålen har strömmat in till Polistidningen efter vår artikel om bristen på regnjackor.
14 mars 2024, 07:38

Det tidigare uniformsavtalet har gått ut och Polismyndigheten har inte lyckats upphandla något nytt. Därför har lagret av uniformspersedlar sinat, berättar Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud. 
– Det är bedrövligt rent ut sagt. Hur kan en 24/7-myndighet med ett samhällsskyddande uppdrag sakna uniformer och skyddsutrustning till personalen? Att vi inte har några lager är helt ofattbart med tanke på omvärldsläget och att vi är en del av totalförsvaret. 

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud. Foto: Stefan Jönsson.
Patrik Danielsson, Polisförbundets nationella huvudskyddsombud

Foto: Stefan Jönsson

Vad gör du i den här frågan på nationell nivå?
– För närvarande låter jag skyddsorganisationen ute i landet agera på det här eftersom de är närmast verksamheten.

I Mitt har det regionala huvudskyddsombudet gett in en 6:6 a-begäran om att arbetsgivaren ska inventera tillgången på regnjackor, eftersom dessa är en del av skyddet mot farliga ämnen. 
– Och det förbereds skrivningar även på andra håll. Parallellt har vi tagit upp problemet med myndighetens upphandlingar i nationella skyddskommittén och krävt åtgärder, säger Patrik Danielsson. 

Jag gav bort ett par av mina uniformsbyxor (begagnade och slitna) till en aspirant som inte hade fått några alls under utbildningen och det fanns inte heller några att få från uniformsförrådet.

Polis i Stockholm

Vi har fått information om att uniformen är försenad. Vi skulle få den i slutet av januari och har i dagsläget fått ut mindre än hälften. Nästan alla saknar byxor, regnbyxor, regnjacka, jacka, skjorta (mörkblå) och t-shirt.

Polisstudent i Umeå.

Jag har en regnjacka som är nerblodad efter ett ingripande. Det går inte att få bort i tvätten men jag kan inte byta ut den eftersom det saknas jackor.

Polis i Stockholm

Det började med att den ljusblå skjortan inte kunde levereras när vi tog examen. Nu finns det inte ombyteskläder när persedlar blir kontaminerade vid ingripanden. Är det rimligt att man ska förstärka i Stockholm åtta dagar i streck utan tvättmöjligheter men bara ha ett underställ, två skjortor, två byxor och en jacka?

Polis i region Väst.

Folk har fått sy ihop sina byxor själva.

IGV-polis i Stockholm

Jag har en regnjacka som är trasig men får inte ut en ny eftersom det inte finns några. Vet även andra kollegor på min station som har samma problem.

IGV-polis i Stockholm

Det är enorm brist på uniformsbyxor för yttre tjänst. Två av mina tre par har gått sönder, så nu har jag bara ett par kvar som är slitet och snart kommer gå sönder det med. Men inga nya i min storlek finns. Det ska komma men ingen vet när. Vad ska jag göra till dess? Jobba inne?

Polis i nordvästra Skåne

Innan jul gick det ut något mejl om att det var brist på vanliga jackor och byxor så vi uppmanades låna av varandra. Underställströjor får vi ut en åt gången då det är brist. Det har länge varit otroligt svårt att få ut persedlar från förrådet. Känslan har varit att man alltid måste motivera, förklara och stå till svars för varför man behöver en ny persedel.

Polis i Stockholm

Polistidningen har sökt representanter för arbetsgivaren för en kommentar men har inte fått någon respons. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst