Annons
Annons

Saknas regnjackor till poliser

Skyddsorganisationen i region Mitt slår larm om att det inte finns regnjackor till alla poliser i yttre tjänst. "Det kanske låter som ett banalt problem, men jackorna är även en del av skyddet mot biologiska och kemiska ämnen", säger Roj Darwich, regionalt samordnande huvudskyddsombud.
12 mars 2024, 12:45

Enligt Polismyndighetens metodhandbok för skydd mot farliga ämnen (CBRNE*) ska poliser i yttre tjänst alltid ha med sig regnjackan när de är ute och jobbar. Det säger Roj Darwich som är regionalt samordnade huvudskyddsombud i region Mitt. Men sedan något halvår tillbaka är det brist på regnjackor i regionen.  
– Nyanställda poliser får inte ut jackor och jackor som går sönder kan inte ersättas. 

IMG_194811
Roj Darwich, regionalt samordnande huvudskyddsombud i region Mitt.

Det här tycker han är allvarligt eftersom regnjackan, tillsammans med skyddsmasken, ska skydda poliser mot farliga ämnen. Tanken är att jackan ska fungera som stänkskydd vid flykt eller förflyttning ut ur ett kontaminerat område. 
– Därför har jag gett in en begäran om att arbetsgivaren ska undersöka i vilken mån ingripandepoliser har nödvändig skyddsutrustning och upprätta en handlingsplan om utrustning saknas. 

Polisens skaljacka ska ge skydd mot farliga ämnen i kombination med skyddsmasken. Men jackan är en bristvara.


CBRNE – vad är det?

CBRNE är en internationell förkortning för kemiska, biologiska, radioaktiva, nukleära och explosiva ämnen. Gemensamt för dessa ämnen är att de kan orsaka skador på människor, djur, växter, egendom och miljö.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Christer Birgersson är chef för regionkansliet i region Mitt. Han säger att arbetsgivaren inte kände till bristen på regnkläder innan skyddsorganisationen påpekade problemet för ett par veckor sedan. Då inleddes en inventering som inte är klar ännu. 
– Vår ansvariga för service och inköp har berättat att det saknas regnjackor på myndighetens centrallager och att vi därför inte har fått det vi har beställt. 

Han vet inte om andra regioner har samma problem. 
– Nu ser vi över vilken utrustning vi kan få fram snabbt parallellt med att inventeringen görs. 

Polistidningen har sökt utrustningsansvariga på nationell nivå för att höra varför det är brist på regnjackor i centrallagret, men vi har inte fått svar än så länge. 

Hur ser det ut i din region? Är det brist på uniformspersedlar även där? Tipsa polistidningens reporter på per.hagstrom@polistidningen.se. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst