Annons
Annons

Veteran med hjärta för säkerhet och miljö

I november fyller MC-polisveteranerna 40 år. Vice ordförande Sören Wictorsson är pensionär men har fortfarande ett brinnande intresse för trafikarbetet.
9 april 2024, 14:30

Den 11 maj bjuder MC-polisveteranerna in till öppet hus för i Polismuseets fordonssamling. Organisationens vice ordförande Sören Wictorsson tycker att alla poliser som är intresserade ska ta sig dit och gärna ha med sig familjen.
– Vi kommer att köra flera historiska fordon och vi ska försöka ha rätt uniform också när vi gör det.

Sören Wictorsson berättar att den äldsta polismotorcykeln nog är från 1919. Han vågar inte lova att den kommer att rulla just den här dagen, men har för sig att den kördes relativt nyligen.
– Till den har vi nog ingen uniform. Men den svarta uniformen med vitt koppel från 1954 har vi, säger han.
Själv föredrar han de nyare modellerna av polismotorcyklar. Efter många år som MC-polis är han nu pensionär, men kör privat en BMW från början på 2000-talet. Han gillar de nya motorcyklarna dels för att de har bra tryck i motorn. Men också för att de är säkrare i trafiken.
– Som skyddsombud, vilket jag var i 18 år, var jag med på 90-talet och drev på för att vi skulle få ABS-bromsar på polismotorcyklarna. Det var det många som irriterade sig på.

Vad hade man för argument emot?
– Man tyckte att en polis ska kunna bromsa utan ABS-system. Men jag har alltid sagt att när man får panik så fungerar inte hjärnan och då ska tekniken kunna göra jobbet åt en.

MC-polisveteranernas tidning "Med öppet visir" kommer ut i mars varje år.

Sören Wictorsson var polis i 46 och ett halvt år. Han har jobbat med det mesta säger han. Som utredare, som chef och på utlandstjänst. Men allra längst har han jobbat som trafikpolis. Och han har inte släppt trafiken än säger han.

Vad tycker du om trafikpolisarbetet idag då?
– Det tycker jag är dåligt. Polisen har helt fel organisation. Vid omorganisationen fanns det 1300-1400 trafikpoliser. Nu ska alla ska hålla på med trafikövervakning, men det blir ju när det finns tid över. 
Han räknar upp flera av de specialkunskaper som finns för trafikpoliser, som de poliser som övervakar trafiken idag sällan har menar han. Allt från kunskaper om lagar och regler kring last, vilotider och olika typer av hastighetsmätning och flygande inspektion. Sådant man behöver särskilda utbildningar för.

Hur skulle du önska att det var då?
-Jag önskar mig en organisation med 1500 trafikpoliser och där behöver det finnas folk som kan utreda trafikbrott också.
Sören Wictorsson tycker att vi alla ska fråga oss hur många döda och skadade vi har råd med i trafiken.
– 2023 var de 232 som omkom. De är inte gängkriminella och de är fyra gånger fler än de som dör i gängskjutningar. Människor som aldrig kommer hem till sina familjer.
Han tillägger att sedan 1950 har nästan 55 000 dött i trafiken. 
– Det är bara under min livstid. 

Hur märker du själv av de här bristerna. Nu när du är pensionär?
– Jag är ju fortfarande ute och kör en del. Och jag ser ju inga poliser ute i trafiken. Vi poliser ska ju skapa ordning och trygghet i trafiken, annars blir den en osäker plats att vara på.
Sen tillägger Sören Wictorsson att han kanske är ute och kör mer än han borde. Med tanke på miljön.

Hur får du ihop ditt motorintresse med den här oron för miljön?
– Jo men jag gillar ju Greta Thunberg. Jag tycker hon har rätt. Vi ska lyssna på forskarna och jag vill att man ska ta beslut så att vi måste ändra vårt beteende. Men sen gillar jag ju inte om hon begår brott såklart.
Men engagemanget i MC-polisveteranerna handlar inte bara om att köra, berättar Sören Wictorsson.
– Varje tisdag har vi till exempel en arbetsdag då vi träffas och tar hand om polismuseets motorcyklar och bilar.

Föreningen har ungefär 450 medlemmar och ger varje år ut tidskriften ”Med öppet visir”. Utöver det håller man föreläsningar, har deltagit i filminspelningar med tidstypiska motorcyklar och arrangerat resor för medlemmarna. För att bli medlem måste man ha genomgått utbildning till mc-polis och vara aktiv eller ha tjänstgjort som det.

Öppet hus äger rum den 11 maj mellan 10.00 och 15.00 och adressen är Hamringevägen 1.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst