Annons
Annons

Frågan om spanarkläder löst på Säpo

Ett tillägg på lönen månadsvis, med början i september – så har Säkerhetspolisen löst frågan om ersättning för spanarkläder. (Uppdaterad 17 juni)
13 juni 2024, 10:09

-Det här är ju den dyraste lösningen, så hatten av för arbetsgivaren, säger Mikael Sjöstedt, ordförande för Polisförbundet Säpo.
Enligt beslutsprotokollet finns det två nivåer för utbetalningarna.  750 kronor i månaden före skatt eller 1500. Vilka Säpoanställda som är behöriga till vilken nivå är belagt med sekretess.

Ersättningen kommer att betalas ut på varje månadslön.
– Om man sedan går in och gör något annat under en period så tas tillägget bort, säger Mikael Sjöstedt som tycker lösningen är bra. Också på så sätt att man får ersättningen oavsett när man tillträder en funktion.
– I stället för att man ska behöva vänta på utbetalningar vid vissa tidpunkter på året så rullar det bara igång, säger han. 

Polistidningen har tidigare berättat att Polismyndigheten tagit beslut om att poliser som jobbar med bland annat spaning ska få ersättning för kläder de behöver köpa för jobbet. Men någon ersättning betalas ännu inte ut. Man utreder istället hur man ska komma runt det faktum att arbetstagaren förmånsbeskattas på tillägget om det kommer på lönen. På Säkerhetspolisen har man valt att göra utbetalningen på det sättet och ta höjd för beskattningen.
– Det är klart att om Polismyndigheten på något sätt skulle kunna få Skatteverket att göra ett undantag eller hitta en lösning så är det ju inte omöjligt att hänga på det. Men vi är glada att vi har fått till en lösning nu.
Han säger att det har varit ett bra samarbete mellan
berörd verksamhet, fack, skydd och ansvariga för att ta fram ersättningsmodellen.
– Det har varit en lång facklig process och det har tagit tid, men det har ju gått snabbare än för Polismyndigheten, säger Mikael Sjöstedt

I samband med att Polistidningen rapporterade om fördröjningen i frågan avseende Polismyndigheten frågade vi om det kommer att bli någon retroaktivitet i ersättningarna när de väl betalas ut. Med tanke på de poliser som fått betala för sina kläder även efter att föreskriften om ersättning finns på plats i uniforms- FAP:en sedan 2022. Polismyndigheten har svarat att frågan utreds. På Säpo blir det dock ingen retroaktivitet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst