Bland de punkterna på dagordningen som rör Polisförbundets organisation och det fackliga livet fanns till exempel rambudgeten där beslut om en avgiftshöjning ingick. Det beslutades också om ändringar av stadgar, som till exempel kommer innebära färre ombud på kommande kongresser då antalet begränsats till 110 av praktiska och ekonomiska skäl. Det fanns också motioner kring den fackliga organisationen. Som den om att införa en sökmotor på förbundets webb. Just den kunde dock anses vara besvarad då det är på gång inom ramen för utveckling av Polisförbundet.se.
Men Polisförbundets medlemmar och förtroendevalda har också motionerat på områden som rör arbetsmiljö, villkor och löner. Där kan man egentligen bara besluta om vilka frågor förbundet ska driva. Mot arbetsgivare och till viss del politiskt. Och i vilken riktning. En del av frågorna har varit uppe under flera tidigare kongresser.
Inför kongressen 2020 föreslog förbundsstyrelsen en skrivning i det arbetsmiljöpolitiska programmet om att verka för att ”drogtester ska införas inom polismyndigheterna”. Kongressen drog då i bromsen. Skrivningen ändrades till att drogtester ska utredas. Bland kongressombuden fanns en oro över hur arbetsgivaren skulle hantera positiva svar på drogtester. Skulle den anställde erbjudas behandling för sitt missbruk eller bara få sparken?
Till årets kongress kom det in två motioner om att Polisförbundet ska verka för regelbundna alkohol- och drogtester av poliser. De skulle till exempel kunna ske genom utandningsprov i början av arbetspasset när poliser hämtar ut fordon eller vapen.
Men inte heller denna gång var kongressen beredd att sätta ner foten om drogtester. Det visade sig nämligen att förbundet fortfarande inte har utrett frågan, trots att det gått fyra år sedan det arbetsmiljöpolitiska programmet antogs.
– Jag är besviken på att det inte har hänt och vore tacksam om det gjordes en utredning så att vi kan avdöma detta på nästa kongress, kommenterade Anna Allard, kongressombud från region Väst i plenum.
Som vanligt var olika typer av tillägg och ersättningar på tapeten och arbetstid var också ämne för flera motioner. Att förbundet ska driva möjligheten att gå ner i arbetstid, exempelvis efter 55 års ålder, lyftes i en motion som fick ja i plenum. En framtidsmotion, kallades den av ombudet Andreas Nelin från region Väst som menade att man utöver lönefrågor i större utsträckning bör driva frågor om mer fritid för att göra yrket attraktivt.
– Jag skulle definitivt jobba hårdare för att kunna vara ledig mer, sa han.
Två frågor som kom upp har redan omhändertagits inom ramen för regeringens budget. Nämligen förslag om höjd aspirantlön och om att Polisförbundet ska driva frågan om avskrivna studielån för poliser. De motionerna ansågs av kongressen vara besvarade.
I en motion med flera infallsvinklar på psykisk ohälsa fanns ett förslag om att tillsammans med arbetsgivaren ta fram en nollvision om självmord. Detta bifölls. Däremot röstade kongressen ner den del av motionen som ville att alla fall av självmord bland anställda skulle anmälas av arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. I Förbundsstyrelsens förslag till att avslå förslaget stod att ”Polisen har en viktig uppgift att utreda dödsfall för att utesluta brottsmisstanke och däri ingår självmord. Under en sådan utredning kan det uppdagas saker som kan härröras till arbetet och då kan en vidare anmälan till AV göras.”
Men Björn Johnsson, kongressombud och HSO i region Väst tyckte inte att det som görs idag räcker.
– Det här är ett sätt att veta att det blir en utredning, sade Björn Johnsson, kongressombud från region Väst i sitt anförande till förslagets fördel.
Han bemöttes i sin tur av Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson som tillade att det kanske inte alltid är önskvärt för de anhöriga att bli utfrågade. Däremot påpekade kongressombudet Charlotte Algotsson, Bergslagen, tillika kriminaltekniker, att det som utreds automatiskt från polisens sida bara är om det är just suicid och inte mord.
Det så kallade bemanningsavtalet har länge kritiserats av förbundet för att det inte ger facket insyn i rekryteringen av chefer. Liksom på tidigare kongresser fanns motioner om att bemanningsavtalet bör sägas upp. Från förbundsstyrelsens håll lyfte man tydligt att det pågår ett partsgemensamt arbete med att ersätta bemanningsavtalet. Ett förslag om att avtalet sägs upp om man inte kan komma fram till tillfredsställande resultat röstades dock igenom av kongressen.
Frågor om beredskap fanns det flera i motionerna till kongressen 2024. En av dem handlade om höjd ersättning. Motionen ansågs dock vara besvarad då beredskapsersättningen är del av en översyn som parterna ska göra.
Bland de beslut som också bifölls var att Polisförbundet ska verka för en förlängd garanterad minsta vila mellan i förväg förlagda arbetspass. Att Polisförbundet arbetar för att Polismyndigheterna säkerställer att ”den företagshälsovård som finns att tillgå håller måttet för de särskilda arbetsförhållanden poliser utsätts för i arbetet”. Samt att man ska verka för att det anställs oberoende arbetsmiljöexperter på arbetsplatserna som ska vara till stöd för både chefer och anställda. Detta då man anser kunskapen om arbetsmiljöfrågor brister inom HR på Polisen.
För Polisförbundets medlemmar kommer samtliga beslut finnas tillgängliga i kongressens protokoll på Polisförbundets hemsida (i inloggat läge) inom kort.