Annons
Annons

Har återvänt för gott

När Anders Elmroth med familj flyttade till rötterna i Norrland tog han chansen i det privata näringslivet. Men nu är han återanställd i Östersund som gruppchef på grova brott mot barn – ett arbete som han vill ha till pensionen.
När Anders Elmroth med familj flyttade till rötterna i Norrland tog han chansen i det privata näringslivet. Men nu är han återanställd i Östersund som gruppchef på grova brott mot barn – ett arbete som han vill ha till pensionen.

Då Anders Elmroth beskriver sitt nuvarande jobb gör han det omsorgsfullt. Att leda en grupp poliser som uteslutande ägnar dagarna åt grova brott mot barn och grova brott i nära relation är speciellt, delvis i negativ mening.
– Det handlar om brott som är vanligare, grövre och hänsynslösare än vad jag kunnat föreställa mig under mina år i yttre. Tar man fem kilo narkotika blir det applåder och tårta på stationen, säger han och fortsätter:
– Men när det gäller fem våldtagna småbarn fastnar hurraropen i halsen. För mig känns det här superrelevant eftersom jag har fyra egna små barn. Det låter som en plattityd, men ska jag vara borta från dem vill jag göra skillnad.

Han menade att polisbakgrunden var perfekt. Efter ett samtal och ett möte fick jag arbete som produktionschef.

I familjens nybyggda villa i Kaxås, en knapp timme från Östersund, präglas omgivningarna av jämtländskt kulturlandskap, djupa skogar och fjällens konturer som syns vid horisonten. Husen vilar på sluttningarna, och där nere i dalgången glittrar Hällsjön med fina bestånd av öring, sik och harr.

Här har techentreprenören och mångmiljardären Dan Olofsson, som har sina rötter i byn, erbjudit att färdigställa hus för att locka barnfamiljer till bygden som länge fört en tynande tillvaro i utflyttningens spår.

Fjällturerna förverkligas under en vanlig helg. Det krävs inte längre lång planering och en uttagen semestervecka.

Anders Elmroth har kommit hem. Han växte upp i närheten och har återupptagit träningen i längdspåren som han saknade under åren söderut. Och fjällturerna förverkligas under en vanlig helg. Det krävs inte längre lång planering och en uttagen semestervecka.
– Min hustru är från verkliga Norrland, Tornedalen, och jag från Krokom en bit härifrån. Vi ville norrut och ge barnen trygghet, natur och riktiga vintrar.

Anders Elmroth, som jobbade i yttre tjänst i Uppsala, hörde av sig till Östersundspolisen. Han fick beskedet att det inte fanns några lediga tjänster för tillfället. Då kontaktade han exploateringsföretaget i Kaxås och sa som det var. Tomten ville familjen gärna köpa, men bygget måste anstå till dess att arbetssituationen ordnat sig.

Vad som sedan hände kan illustrera möjligheterna i småskaliga Jämtland – eller Dan Olofssons stora kontaktnät. Av en ansvarig på exploateringsföretaget fick Anders Elmroth en lapp med två nummer till företag i trakten.
– Han menade att polisbakgrunden var perfekt. Efter ett samtal och ett möte fick jag arbete som produktionschef i ett skifferbrott, en rejäl löneförhöjning och ett budgetansvar på 38 miljoner.

Anders upplevde att han lämnade en stor del av den han var när han lämnade in brickan.

I efterhand tycker Anders Elmroth att bedömningen var riktig, poliskompetensen är nischad men samtidigt bred. Framför allt fick han stor nytta av sin erfarenhet av människor.
– Poliser har ju en mängdträning i möten med folk, man vässar en superkraft, och den hjälpte mig att hantera personal. Deeskalera genom att eskalera funkar ibland, i andra lägen handlar det om att trösta, precis som på gatan.

När jag började i Södertälje 2013 var ett mord fortfarande något extremt, man mindes detaljer.

Två rekordår med bonusar till de anställda följde. Han blev så intresserad av sitt arbetsfält att han började en utbildning till bergmaterialingenjör och hann ta sig igenom ett år. Han trivdes – men något fattades.
– En identitet som färgas av yrket som är svårt att beskriva. Jag lämnade också en stor del av den jag var när jag lämnade in brickan.

Anders Elmroth
Anders Elmroth

Ålder: 42 år
Arbete: Gruppchef grova brott i relation/ grova brott mot barn, polisen Östersund.
Bor: Kaxås
Familj: Fru Hanna och fyra barn.
Intressen: Familjen, träning, skytte (IPSC), böcker, natur.
Råd till karriärbytare: ”Som polis har du en bred kompetensbas, även om det inte alltid känns så. Våga ta chansen att prova något nytt. Vill du inte byta karriär helt finns möjlighet till variation inom vår egen myndighet. Du kanske är en bra ledare?”

Återanställningskampanjen hade hunnit sjösättas och då Anders Elmroth kontaktade samma polisområde, där det inte fanns lediga jobb ett par år tidigare, gick det bättre nu. Först var han själv ganska ointresserad av tjänsterna han erbjöds att söka.
– Men vid varje kontakt såddes ytterligare ett frö. Jag tackade nej till utryckningen, till slut valde jag mitt nuvarande jobb.

Arbetet mot grova brott mot barn känns "superrelevant" för Anders Elmroth som själv har fyra små barn.

Han nämner att han möter en helt annan brottslighet än den han är van vid från Uppsala. Gruppen han leder nu har en balans på 240 ärenden. Den är inte i volymmässig nivå med mängdbrotten, men inte heller så långt ifrån.
– Vi har barnförhörsledare och barnahus. Nu kan alla instanser följa förhör via inspelning i realtid, även advokater. Barnförhörsledarna har en speciell metod och jag lär mig hela tiden.

Anders började, trots att han kommer från norr, sin polisbana i Södertälje. Efter det blev det Järfälla, under en period då hans två första barn föddes. Därefter Tierp, Norduppland och Uppsala. Han återkommer till hur snabbt förutsättningarna för polisens arbete ändras. Hur han iakttagit de olika faserna då de avlöst varandra i stad efter stad där han jobbat.
– En skrämmande och intressant utveckling. När jag började i Södertälje 2013 var ett mord fortfarande något extremt, man mindes detaljer, modus och gick kanske till den som varit med för att få veta mer.

Tre år senare frågade han en kollega om denne mindes ett specifikt dubbelmord i Stockholm.
– Vilket av dem?

Östersund, utifrån ett polisiärt perspektiv, är lite av en anomali. Den brottslighet som har etablerat sig i så många städer har inte bitit här, ännu. Enligt Anders Elmroth är det relativa lugnet något som förbryllar, något han diskuterar med sina kollegor.

Han tillägger att ämnet intresserar honom extra mycket, kanske mer än vad som är vanligt bland poliser. Vad är det som gör att det går snett på ett ställe, men ganska bra på ett annat, trots liknande förutsättningar? Själv har han inte svaret, säger att han inte är expert men att en tanke är att narkotikamarknaden kanske inte präglas av rivalitet. En aktör kan ha kontrollen.

Kommer du att byta karriär igen?
– Nej, jag är tacksam för att jag fick komma tillbaka. Jag tror att jag går i pension som polis, jag hör det ju själv på hur jag pratar.

Anders Elmroth tycker att han hade god nytta av poliserfarenheten även i privat sektor. Men efter flera påstötningar från Polisens återanställningskampanj återvända han till myndigheten.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser