Borde inte avlagda Sig Sauer-pistoler kunna säljas av för att lindra myndighetens prognosticerade underskott på över en miljard kronor? Eller skänkas till Ukraina? Svaret på båda frågorna är nej. Polismyndigheten har nämligen fattat beslut om att alla Sig Sauer P225, som varit myndighetens vanligaste tjänstevapen, ska destrueras av NFC efter slutanvändning.
En särskild arbetsgrupp som tittat på frågan har landat i att vettiga alternativ saknas, säger Jens Lundin, verksamhetsutvecklare skjutvapen vid Noa.
– Det har skett en hel del förändringar i vapenlagen som styr just hur man ska märka vapen om man överlåter till annan part, antingen genom att skänka eller sälja. Skulle vi genomföra ett sådant steg skulle alla vapnen behöva märkas om.
Det hade inneburit en för stor och krånglig process, hävdar Lundin.
– Vid en försäljning skulle vi inte heller kunna göra någon vinst. Dessutom hade vi inte fått sälja vapnen inom Sverige, säger han.
Polismyndigheten har haft Sig Sauer som tjänstevapen sedan 1980-talet. Svårigheter att få tag på reservdelar ledde fram till att Glock 45 upphandlades som nytt standardvapen. Ombeväpningen inleddes förra våren och Noa räknar med att samtliga poliser ska ha kvitterat ut sitt nya tjänstevapen före utgången av 2027.
Av myndighetens gamla tjänstevapen har Sig Sauer P225 utgjort nära hälften. Vad som kommer att ske med modellerna P226, P228, P229 samt P239 är ännu oklart.
– Där har inget beslut fattats, säger Jens Lundin.