Annons
Annons

Norsk polis nära generell beväpning

Majoriteten av poliserna, det norska polisfacket och polisledningen i Norge tycker att tiden är mogen för generell beväpning. På senare tid har frågan även rört på sig politiskt.
31 mars 2025, 08:36

– Jag beväpnar mig i snitt kanske en gång i veckan, berättar en polis som jobbar i Lillestrøm utanför Oslo för Polistidningen.
Normalt bär inte poliser i yttre tjänst vapen i Norge. Vapnen finns i stället inlåsta i bilarna. Det krävs, om läget inte är akut, ett beslut från en chef för att få beväpna sig. De senaste tio åren har norsk polis varit generellt beväpnad i perioder som sammanlagt omfattar ungefär tre år, kopplat till tillfälliga hotbilder.

Polisen i Lillestrøm, som vill vara anonym, är själv för en generell beväpning.
– Det har med hur polisens uppdrag har utvecklats att göra. Vi kallas ofta in när vården inte kan hantera personer som är psykiskt instabila. De situationerna kan utvecklas väldigt fort.
Han berättar att de i hans område har haft tre knivhuggningar på en vecka och tycker sig se att våldet generellt har ökat i landet.
– Tiden är mogen för generell beväpning i Norge, säger han.

Det har ju visat sig att den terror vi möter ofta är ensamagerande.

2011 gjordes en undersökning bland norska poliser som visade att hela 60 procent var emot generell beväpning. Men sedan dess har vinden vänt. 2012 röstades ett ja till generell beväpning igenom på norska polisfackets, Politiets Fellesforbunds, landsmöte. Idag är 85 procent av norska polisförbundets medlemmar för. Elva av tolv polismästare säger också ja. Den tolfte väljer att inte ta ställning.

På senare år har polisen fått fler uppdrag kopplade till psykvården och det är en av de tre argument som lyfts fram för att poliserna ska beväpnas permanent. De andra två är den ökande organiserade brottsligheten och terrorhot.
– Det har ju visat sig att den terror vi möter ofta är ensamagerande, säger Unn Alma Skatvold, ordförande för Politiets Fellesforbund, polisfacket i Norge.

Nu tar också allt fler av de politiska partierna i Norge ställning för generell beväpning. Det har varit uppe på flera partiers landsmöten de senaste veckorna. Fremskrittspartiet har varit för hela tiden. Nyligen tog Høyre beslut om att ställa sig bakom generell beväpning.  Även motsvarande kristdemokraterna, KF, har svängt i frågan från att tidigare varit emot till att nu säga att de kommer att rösta för. Senterpartiet som hade sitt landsmöte i helgen röstade också de för generell beväpning. Den som drivit fram frågan i partiet är tidigare justitieministern Emilie Enger Mehl som tidigare varit emot. Hon hänvisar bland annat till att de kriminella är beväpnade vilket sätter poliserna i underläge. Hon hänvisar också, på samma sätt som polismannen i Lillestrøm, till att antalet psykiatriärenden där Polisen behöver ingripa har ökat dramatiskt på senare år. ”De allra flesta av dem handlar inte om våld eller farliga situationer, men det kan mycket snabbt uppstå situationer som blir mycket farliga för omgivningen eller polisen själva”, säger hon till VG.no.

Andra starka profiler i partiet vänder sig dock fortfarande emot generell beväpning. Bland motståndarna finns tidigare barn-och familjeminister Kjersti Toppe. Till VG.no säger hon att hon hellre ser att man lägger större resurser på psykiatrin.

De kriminella  är ju redan beväpnade.

Arbeiderpartiet har hittills sagt nej, men öppnade upp för att kunna ändra sig. Norges Statsminister Jonas Gahr Støre sa när han senast besökte polisfackets landsmöte att han inte vill stänga dörren. Men att han tycker att en förändring ställer stora krav på faktaunderlag. ”Om vi ​​skulle ändra på detta skulle det leda till bestående förändringar i vårt samhälle. Det är inget vi slår på och av”, sa han då.
– Men faktaunderlaget finns ju redan, menar Unn Alma Skatvold och hänvisar bland annat till att saken har utretts av regeringen.

2022 föreslog den expertkommitté som utredde saken att polisen i landet ska beväpnas permanent. Hon hänvisar också till det stöd som finns bland landets poliser.

Men det finns också de som är starkt emot. På den rödgröna sidan främst men även i de partier som tagit ställning för finns internt motstånd. Unge Høyre redogör på sin hemsida för att de inte vill införa generell baväpning. Ungdomsförbund talesperson Ola Svenneby sa i en intervju med NRK i september säger han att ”Vi är bland de länder där befolkningen har ett väldigt högt förtroende för polisen. Och jag tror att det är av en anledning. Det är inte bara för att de bär färre vapen än vad de har i andra länder, men jag tror att det är en av förklaringarna.”

Unn Alma Skatvold säger att hon ofta hör det argumentet, men aldrig har sett något som tyder förtroendet skulle påverkas. Hon påpekar att förtroendet till polisen generellt har minskat på senare år och att det beror på att man inte levererar enligt medborgarnas förväntningar.
– Under den period då vi var beväpnade i mer än ett år hörde jag inget om att beväpningen påverkade förtroendet för polisen. Och sen kan man ju spekulera i vad det gör med förtroendet om vi inte klarar av att lösa ett uppdrag för att vi inte har tillgång till vapen i en livsfarlig situation.

En annan farhåga som lyfts är att om polisen växlar upp sitt våldskapital gör de kriminella detsamma.
– Men de kriminella  är ju redan beväpnade, säger Unn Alma Skatvold.

Hon menar att en generell beväpning skulle göra vardagen mindre krånglig för poliserna.
– I Oslo sker i snitt tio beväpningar om dagen. Beslut som måste tas. Ibland av en chef. Och under långa perioder tas beslut om generell beväpning som har visat sig fungera bra. Vi är världens mest beväpnade obeväpnade polis, säger hon.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst