ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Nu är det klart:
Han blir ny rikspolischef

Publicerad 2018-02-01

Aktuellt Så kom beskedet. Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef.

Anders Thornberg Foto: Magnus Laupa

Thornberg, född 1959, började på polisutbildningen 1980. Inom Säkerhetspolisen har han bland annat jobbat med kontraspionage och kontraterrorism. Sommaren 2012 tillträdde han som generaldirektör för Säkerhetspolisen.

-Det är första gången vi får en rikspolischef som är polis, säger Morgan Johansson (S) vid presskonferensen och fortsätter:
-Min bild är att Anders Thornberg har ett mycket stort förtroende både internt och externt.
-Öppenhet och modet att säga som det är kommer att prägla mitt ledarskap. När man är nyutnämnd är det klokt att inte lova för mycket, utan att lyssna på organisationen, säger Anders Thornberg vid presskonferensen.
-Jag ser särskilt fram emot att ta del av de tankar och idéer som finns hos medarbetarna och hos de fackliga organisationerna om hur vi ska möta verkligheten. Och då vill jag särskilt höra hur vi ska prioritera och renodla polisens uppgifter. Vi ska arbeta mer förebyggande och mindre reaktivt, vi ska förbättra utredningsverksamheten och vi ska investera i arbetsmiljön.
Anders Thornberg berättar att han fick frågan om att bli rikspolischef för ett par veckor sedan och bestämde sig ganska snabbt. Han tillträder den 15 februari.

Polisförbundet välkomnar valet av ny rikspolischef.

Lena Nitz Foto: Magnus Laupa

-Anders Thornberg är polis i grunden, har varit ute på fältet och vet vad poliserna möter i sin vardag. Jag tror att det är viktiga grundstenar för att kunna ta rätt beslut och för att kunna motivera och engagera poliskåren, säger förbundets ordförande Lena Nitz i en kommentar i ett pressmeddelande.

Till Svt säger hon att ”En rikspolischef ger ingen sommar”. Hon utvecklar detta med ett resonemang om att polisen behöver ha rätt förutsättningar och påtalar polisbristen som en av de viktigaste sakerna att åtgärda.

Mikael Sjöstedt

Mikael Sjöstedt, ordförande för Polisförbundets medlemmar inom Säpo, berättar att Anders Thornbergs kontakter med facket präglats av dialog och lyssnande.

I tidningen Chefs test uppges att han skulle ha svårt att delegera, stämmer det?

-Det har jag inte upplevt. Däremot har han uppvisat ett stort intresse för verksamheten även i dess mindre beståndsdelar. Jag har inte tolkat det som kontrollbehov utan som ett genuint intresse. Det är förstås en balansgång, men jag tycker att han har klarat det. Han lyssnar på medarbetare och fack och är ute i verksamheten någon gång i veckan och tar intryck av det han ser där.

Hur ser du på att ni på Säpo nu blir av med Anders Thornberg?
Det är klart att man vet vad man har och inte vad man får. Biträdande Säpochefen Charlotte von Essen, som lär få axla ansvaret en tid om inte annat, har kommit in väl i jobbet så här långt. Om det är hon som skulle få fortsatt förtroende så ser jag möjligheten att ha fortsatt god samverkan.

Läs mer om Charlotte von Essen här

Här finns är en längre intervju med Anders Thornberg, från 2013.