Annons
Annons

Medlemsavgiften höjs

16 september 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet höjer medlemsavgiften med tio kronor i månaden. Orsaken är bland annat ökade kostnader för rättshjälp och utbildningar. Men beslutet föregicks av en intensiv debatt.Polisförbundet höjer medlemsavgiften med tio kronor i månaden. Orsaken är bland annat ökade kostnader för rättshjälp och utbildningar. Men beslutet föregicks av en intensiv debatt.

Förbundsstyrelsen hade föreslagit en höjning av medlemsavgiften med tio kronor, till 275 kronor i månaden. Anledningen till att avgiften behöver höjas är att den fackliga verksamheten har gått med förlust under flera år. Kostnaderna har ökat, bland annat för att man har genomfört fler fackliga utbildningar de senaste åren. Medlemsantalet har ökat och det har tillkommit många nya förtroendevalda. Dessutom har antalet ärenden till Personalansvarsnämnden ökat kraftigt, vilket innebär att det blir ökade kostnader för rättshjälp.

Enligt den prognos som presenterades kommer Polisförbundet göra ett minusresultat med 1,7 miljoner i år.

– Ingen organisation kan långsiktigt planera sin verksamhet utan att ha intäkter för det. Som fackförbund har vi ansvar för att förvalta våra tillgångar så att det finns tillräckliga medel, till exempel vid en konflikt på arbetsmarknaden. Dessutom kommer representantskapet att fatta en hel del beslut som kommer att kosta mycket, sa andre vice ordförande Lars Bergman.

Det var framförallt förbundsområdena Stockholm och Skåne som argumenterade emot höjningen. Stefan Eklund från Stockholm menade att kalkylen med tusen nya medlemmar var alldeles för lågt beräknad.

– 98 procent av alla poliser blir medlemmar i Polisförbundet. Jag tror att vi kommer få minst 1500 nya medlemmar nästa år. Därför föreslår jag en kompromiss – att avgiften höjs med fem kronor i månaden.

Debatten kom att handla både om avgiftshöjningen i sig och om vilket underlag ombuden hade fått för att kunna fatta ett beslut. Ett skriftligt underlag som skickats ut i god tid före representantskapet efterlystes. Förbundsstyrelsen genom Lars Bergman lovade att det ska ske till kommande år. Beslutet om avgiftshöjningen fattades efter votering.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst