Annons
Annons

Förstärkt polissamarbete mellan EU och Norge

7 december 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nu ska även Norges polis kunna delta i samarbeten vid stora händelser inom EU. Samtidigt får EU-länderna tillgång till Norges register för bland annat fingeravtryck och DNA. Det blir effekten av att Norge nu har skrivit under det så kallade Prümrådsbeslutet.Nu ska även Norges polis kunna delta i samarbeten vid stora händelser inom EU. Samtidigt får EU-länderna tillgång till Norges register för bland annat fingeravtryck och DNA. Det blir effekten av att Norge nu har skrivit under det så kallade Prümrådsbeslutet.

– Det är bra för Norge men också för hela Europa att få tillgång till varandras kunskaper, sa justitieminister Beatrice Ask, i samband med undertecknandet.

Det var i slutet av november som Norge skrev under Prümrådsbeslutet. Det vill säga EU:s beslut om ett fördjupat gränsöverskridande samarbete, med särskild tyngt på bekämpning av terrorism och gränsöverskridande brottslighet. Detta medför till exempel att Sverige, och alla andra medlemsstater i EU, kommer att få tillgång till Norges register för bland annat DNA, fingeravtryck och fordon.

Norges anslutning innebär också att norsk polis och andra brottsbekämpande myndigheter kommer att kunna delta i gemensamma insatser med EU:s medlemsstater vid större evenemang, katastrofer och allvarliga olyckor. Exempelvis kan det bli aktuellt att bjuda in norska poliser till Sverige som förstärkning vid internationella fotbollsmatcher.

– De kriminella respekterar inte gränser, då är Prümrådsbeslutet viktigt, sa Beatrice Ask.

Norge har nyligen satsat mycket pengar och kraft på en DNA-reform. Ny lagstiftning inom området har kommit till, poliser har utbildats i provtagning och man har byggt ut rättsmedicininstitutet. Detta gör att informationen man kan dela med sig av blir allt bättre. Vid undertecknandet av Prümrådsbeslutet var Norges justitieminister Knut Storberget entusiastisk. Han sa till Polistidningen att Prümrådsbeslutet kommer att medföra en effektivisering av polisarbetet.

– Jag ser det som en polisrevolution. Detta är kanske det internationella avtal som kan bidra mest till att öka uppklarningsprocenten. Det är internationellt avgörande!

I slutet av november undertecknade Norges justitieminister Knut Storberget det så kallade Prümrådsbeslutet . EU representeras av justitieminister Beatrice Ask.

(foto: Ylva Norberg)

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst