Annons
Annons

Ingen facklig organisation
för poliser i Rwanda

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Misstänksamhet och en allmän skepsis mot organisationer gör att situationen för fackförbunden är komplicerad. De fackliga rättigheterna finns i teorin, inskrivna i grundlagen, men i praktiken är det svårt att jobba fackligt. För poliser är det inte aktuellt.Misstänksamhet och en allmän skepsis mot organisationer gör att situationen för fackförbunden är komplicerad. De fackliga rättigheterna finns i teorin, inskrivna i grundlagen, men i praktiken är det svårt att jobba fackligt. För poliser är det inte aktuellt.

En polis i Rwanda har, precis som alla andra medborgare, rätt att gå med i facket. Däremot finns det inte något förbund som organiserar poliser och intresset är lågt, både bland poliserna själva och från fackförbundens sida.

– I realiteten skulle det vara svårt för oss som facklig rörelse att ha med poliserna. Vårt förhållande till regeringen är känsligt och skulle vi ha poliserna med oss så är risken stor att det skulle bli ännu känsligare, säger Eric Manzi, som är generalsekreterare för Rwandas största fackliga centralorganisation, CESTRAR.

Inte heller poliserna själva verkar tro att det skulle fungera att engagera sig fackligt.

– Det skulle vara svårt för oss att vara med i facket, jag tror inte det skulle vara möjligt. Tänk om facket demonstrerar och vi som poliser skulle behöva ingripa. Det skulle bli en omöjlig situation, säger en polisman vi pratar med i en av landets större städer.

Det är inte bara poliser som är tveksamma till att gå med i facket. Mycket har historiska orsaker, som så mycket annat i Rwanda. Det handlar om ett land där ett fruktansvärt folkmord begicks för bara femton år sedan. En drivande kraft i mördandet var det styrande partiets ungdomsorganisation. Det är en anledning till att många invånare idag har en skeptisk och avvaktande inställning till organisationer, även gentemot facket.

Arbetarnas rättigheter är inte så starka och det är fortfarande känsligt att organisera sig.

– Här är det viktigt med balansering i allt som görs i samhället. Konsensus och maktdelning genomsyrar allt, man måste ha en gemensam politik. Det finns många organisationer registrerade, men de jobbar inte så mycket med påverkansarbete, säger Malin Ericsson som är handläggare för demokratisk samhällsstyrning på Sida i Kigali.

Som facklig organisation har CESTRAR kommit en bit på vägen till att minska människors misstänksamhet och faktiskt vilja och våga gå med i facket.

– Vi har många problem att lösa och det är många yrkesgrupper vi skulle vilja ha med. Att ha med polisen skulle vara en mycket delikat fråga för oss, med stor risk för slitningar, även internt, säger Eric Manzi.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser