Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Mörkt och grådassigt ute, dag som natt. Du släpar dig glåmig till jobbet och längtar mest till varmare breddgrader. Just nu är det kanske som viktigast att ta till alla trick för att känna arbetsglädje och ha kul på jobbet.Mörkt och grådassigt ute, dag som natt. Du släpar dig glåmig till jobbet och längtar mest till varmare breddgrader. Just nu är det kanske som viktigast att ta till alla trick för att känna arbetsglädje och ha kul på jobbet.

Att känna lust och glädje inför jobbet är något som de flesta önskar vore beständigt. Det är dock en känsla som vi inte kan ta för given, den går både upp och ner under ett arbetsliv. Men det finns hjälp att få om man vill ha lusten tillbaka eller öka den. Bosse Angelöw, socialpsykologen med just arbetsglädje som forskningsområde, har flera tips. Ett av dem är att få igång diskussioner om arbetslust på jobbet.

– Det vi har lust och glädje inför gör vi bättre, säger han. Om man inte gillar det man gör drar man sig lätt för att verkligen göra det och verksamheten blir sämre.

Första steget är att diskutera vad som händer med oss när vi upplever höjd arbetsglädje. Generellt sett jobbar de flesta personer bättre och mer blir gjort, när man känner lust inför det som ska göras. En annan positiv effekt är att sammanhållningen ofta blir bättre.

– Med alla positiva effekter kan man fundera över varför inte begreppet finns högre upp på agendan, säger Bosse Angelöw.

Nästa steg är att gå igenom i vilka situationer som vi känner arbetsglädje. Ett tillfälle kan vara när vi lyckas bra med något. Ett annat när vi når framgång eller får positiv feedback. Därför är nästa steg att komma fram till hur fler sådana tillfällen och situationer kan skapas. Ett sätt, enligt Bosse Angelöw, är att synliggöra de små framgångarna hela tiden och dokumentera dem i en glädjerapport.

– Polisyrket är tufft och utmanande. Så det kan vara extra viktigt att då och då stanna upp och tänka efter vad som funkade bra just i dag. Man kanske kan starta varje utsättning eller annat möte med vad som varit bra sedan sist.

Ett positivt resultat av att diskutera arbetsglädje är att cheferna, men också de anställda, kan lyfta framgångarna och ge varandra feedback i det dagliga arbetet. När alla vet hur viktigt det är att faktiskt synliggöra varandra, säger man kanske de positiva sakerna som man annars bara tänker. Cheferna får också insikt i att arbetsglädjen ökar när de ger beröm eller tackar de som har bidragit med ett gott jobb.

– Av naturliga skäl är många situationer problemfyllda för poliser i arbetsvardagen och då är det extra viktigt att få feedback av varandra. Media ger också en negativ bild av poliser ganska ofta, då måste man kunna peppa varandra desto mer.


Övning i arbetsglädjearbete:

Gör helst övningen i grupp och diskutera.

 

    1. Hur trivs jag på jobbet? Sätt en siffra mellan ett och tio.

 

    1. Varför har jag inte betygsatt det ännu lägre? Siffran visar på det som faktiskt fungerar även om det bara blev en tvåa.

 

    1. Hur vill jag ha det om sex månader? Vilken siffra vill jag vara på då?

 

  1. Vad kan jag bidra med för att uppnå detta mål?

Tips för ökad arbetsglädje:

Skriv en glädjerapport med alla framgångar, stora som små
Ge positiv feedback och synliggör dina arbetskamrater
Berätta när något gått bra

Lästips: Arbetsglädje — Att skapa större arbetslust av Bosse Angelöw

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser