Annons
Annons

Rikspolischefen sparade det personliga

27 september 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Rikspolischefen Bengt Svenson hoppas på ett bra samarbete med en ny styrelse. I sitt tal fastslog han att polisen står inför en spännande tid.Rikspolischefen Bengt Svenson hoppas på ett bra samarbete med en ny styrelse. I sitt tal fastslog han att polisen står inför en spännande tid.

Bengt Svenson inledde med att berätta om långa och intressanta diskussioner med Jan Karlsen, Polisförbundets avgående ordförande.

Men sedan meddelade han att resten av det 30 minuter långa talet inte skulle handla om Karlsen.

– De personliga betraktelserna sparar jag till mitt middagstal, sa Bengt Svenson.

Istället talade han om polisernas vardag och förutsättningar.

– Vårt uppdrag är lika lätt att förklara som det är svårt att utföra. Men oavsett det måste vi göra mer med de resurser vi har.

Apropå det faktum att Norge har haft en akademisk polisutbildning i 18 år skördade Bengt Svensson skrattsalvor genom att kontra med orden:

– Visst ligger Norge före oss, men bara tidsmässigt.

Bengt Svenson konstaterade också att poliser ska ”bistå efter sin roll och förmåga, inte efter lust”. Skattebetalarna och politikerna kräver resultat.

– Vårt förhandlingsläge blir ju inte så bra om 20 000 poliser ligger kvar på samma resultat som 15 000 gjorde.

Han berörde även kommande organisationsförändringar och underströk att de inte får påverka arbetsvardagen.

– Det kan ju dröja fyra år innan det är genomfört. Vi måste jobba vidare under tiden och inte hamna i ett vakuum när vi funderar på framtiden.

Bengt Svenson betonade att förtroende hos allmänheten är polisens viktigaste kapital. Att polisen i en demokrati måste ha ett stort stöd för att kunna verka effektivt, och att samarbete mellan arbetsgivare och förbund är en av de viktigaste förutsättningarna.

– Vi har gemensamma utmaningar framför oss, men delvis olika roller. Vi kommer inte alltid att älska varandra, men alla kan ju inte älska en rikspolischef.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst