Annons
Annons

Varma hälsningar från TCO

27 september 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

TCOs ordförande, Sture Nordh, höll ett anförande under inledningen till representantskapet. Humor och allvar blandades i ett tal om bland annat vad facklig verksamhet är och står för.TCOs ordförande, Sture Nordh, höll ett anförande under inledningen till representantskapet. Humor och allvar blandades i ett tal om bland annat vad facklig verksamhet är och står för.

Sture Nordh började lite skämtsamt med att säga att han enligt utsago passar bättre att prata i radio, men om publiken vände sig bort och bara lyssnade så skulle det nog gå bra.

Därefter var det mer djup. Han påtalade vilken viktig tid Polisförbundet befinner sig i just nu, i och med avtalsrörelsen. Det var med en upprörd stämma han liknade arbetsgivarverkets bud med något man hade kunnat förvänta sig av Svenskt näringsliv — om det varit dem vi förhandlat med.

– Den statliga arbetsgivaren borde veta att starka fackliga organisationer är viktiga, sa han. Och inget ges gratis, inte ens till poliser.

Han pekade också på de systematiska attacker som pågår just nu i samhället mot pensionsavtal och system. Och menade att det var fantastiskt att förbundet lyckats driva igenom pensionsavtalet när man i staten strävar efter en allt högre pensionsålder.

– Just nu löser man de ekonomiska problemen genom att urholka pensionen. Därför är Polisförbundets pensionsavtal så betydelsefullt och kommer att bli mycket dyrare för arbetsgivaren än de beräknade när man skrev på det.

Unga människors villkor och svårigheten att rekrytera nya medlemmar är något som är en viktig fråga för Sture Nordh. Han pratade sig därför varm om kollektivavtalets värde. Han sa bland annat att många arbetsplatser i dag saknar kollektivavtal. Det innebär inte bara problem för dem som saknar dessa avtal utan även för dem som vill ha dem kvar.

– Vi har räknat ut att kollektivavtalets värde är 80 000 kronor per person och år. Vi måste tala om vad man går miste om och visa att facket i grunden är till för att skapa bättre villkor.

Som avslutning riktade sig med värme till avgående styrelsen i allmänhet och ordföranden Jan Karlsen och första vice ordföranden Lillemor Melin Sving i synnerhet, som han haft mycket kontakt med genom åren.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst