Annons
Annons

Välkomna till Göteborg

27 september 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen inledde årets representantskap med ett tal om både framtiden och de år som gått.Polisförbundets ordförande Jan Karlsen inledde årets representantskap med ett tal om både framtiden och de år som gått.

– Varmt välkomna till min huvudstad. Det är roligt att vara här när det är mitt sista representantskap efter 12 år som förbundsordförande.

Så sa Jan Karlsen i dag när han öppnade mötet. Han berättade därefter om hur den politiska kartan såg ut när han blev vald 1998 och hur annorlunda det ser ut i dag.

– Jag har hunnit avverka ett antal både justitieministrar och rikspolischefer under min tid.

Han delade med sig av en reflektion över hur olika rikspolischefernas ledarskap varit. Han tyckte att det var upplyftande att svensk polis nu har en chef som faktiskt till och med tycker om poliser. Han pratade om det goda samarbetsklimat som nu råder:

– Vi kan tycka olika, men med humor och värme. Vi kan prata och diskutera, även om det inte alltid blir som man vill.

Under de tolv år som Jan Karlsen har varit ordförande har antalet poliser gått från 15 000 till 20 000. Och även om medelstilldelningen ökat mycket under denna tid påpekade han att 80 procent går till löner och lokaler.

– Då är det bra att ha kontakt med politikerna, eftersom det krävs mer pengar.

Därför tycker han att opinionsbildning är viktigt. Inte bara för att få mer pengar, utan även för att få till stånd andra förändringar. Kontakterna med politikerna har till exempel medfört att Polisförbundet kunnat påverka så att polisutbildningen nu blir en högskoleutbildning.

Karlsen pratade också varmt om pensionsavtalet. Han sa att förbundet fått betala för det med arbetstidsavtalet, men att han tycker att det trots allt varit värt det.

– Vårda avtalet väl – det går inte att genomföra igen. Värdet av avtalet kommer att bli allt tydligare.

Andra tankar för framtiden var bland annat att sätta ner foten i lönepolitiken. Han frågande retoriskt: ska vara lika lön för lika arbete? Eller ska det vara lön beroende på var man bor. Karlsen konstaterade också att förbundet måste ta tag i hur det ska organisera sig i framtiden, när myndigheterna omorganiseras och blir till en.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst