Annons
Annons

Riktlinjer saknas för avrostning av föräldralediga

11 oktober 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

På många arbetsplatser saknas riktlinjer för hur föräldralediga ska återintroduceras i yttre tjänst. Det här är en viktig arbetsmiljöfråga, anser Polisförbundet.På många arbetsplatser saknas riktlinjer för hur föräldralediga ska återintroduceras i yttre tjänst. Det här är en viktig arbetsmiljöfråga, anser Polisförbundet.

Flera av de polismyndigheter som Polistidningen talat med saknar riktlinjer för ”avrostning” av föräldralediga som ska återgå till yttre tjänst. Och bland dem som har riktlinjer skiftar innehåll och längd.

– Vi har inget dokument eller några speciella riktlinjer för återintroduktion av föräldralediga, konstaterar Johan Ribom tillförordnad polisområdeschef i östra Norrbotten.

I stället görs en individuell bedömning i varje fall, berättar han. Detsamma gäller på Gotland, uppger Tommy Sjöli, personalchef.

I Västernorrland är det mer strukturerat. Där finns en föreskrift som används både vid nyanställning och ”avrostning”. Enligt den ska medarbetarens chef göra en individuell introduktionsplan för de första veckorna. För poliser i yttre tjänst ingår dock alltid vapen- och kommunikationsutbildning.

– Det är en säkerhetsfråga för både arbetsgivare och medarbetare, säger Morgan Norman, närpolischef i Sundsvall.

Ingen av polismyndigheterna har någon statistik över hur många föräldralediga som ”tappas” från yttre tjänst. Men den bild som ges är att det förekommer och att det inte är helt ovanligt.

Lars Bergman , andre vice ordförande i Polisförbundet, tycker att trygghetsfrågan är särskilt viktig vid återgång till yttre tjänst.

– Jag ser det som självklart med en introduktion på ett par veckor. Jag skulle gärna driva frågan om medlemmarna önskar det, säger han.

Hon tog saken i egna händer


När Charlotte Ericson kom tillbaka från föräldraledigheten saknade hon riktlinjer för hur hon skulle ”avrostas”. Men hon tog saken i egna händer och numera arbetar Norrortspolisen efter en speciell mall.

– Min erfarenhet är att både män och kvinnor kan känna sig nya och ringrostiga efter föräldraledighet, säger Charlotte Ericson, som arbetar vid utryckningen på Norrortspolisen.

Själv saknade hon riktlinjer för hur hon skulle återintroduceras, men det var först efter andra barnet som hon gjorde något åt det.

Hon menar att det är lätt att känna sig besvärlig som förälder.

– Därför är det bra om det finns en mall som alla känner till så att man slipper ställa egna krav.

Det var under en utbildning som Charlotte Ericson tog fram riktlinjer för sin arbetsplats.

– Tanken är att få tillbaka tjejerna till utryckningen från krim, där de kanske jobbat under graviditeten.

Hon påpekar att arbetet med att behålla kvinnor i yttre tjänst egentligen börjar den dag då någon talar om att hon är gravid, och kanske omplaceras.

Under arbetet med att ta fram riktlinjer märkte Charlotte Ericson att känslan av tillhörighet är viktig. Därför är en av hörnpelarna i riktlinjerna att närmaste chefen ansvarar för att hålla kontakt.

Dessutom ska varje föräldraledig få en individuell plan för återintroduktionen, som alltid sker i minst tre pass, där man skjuter upp första passet. Andra och tredje passet ägnas åt uppdatering i de system som används och att åka med som tredje person i bil.

Hon tycker att det är synd att inte alla föräldralediga får liknande introduktion.

– Alla ska inte behöva uppfinna hjulet på nytt. Och vi måste också inse att Polisen förlorar på att de här personerna slutar på utryckningen. Föräldralediga ser sig ofta som en börda när de kommer tillbaka. Det är synd, de har erfarenheter som är viktiga för Polisen.

Fotnot: Inom Polismyndigheten i Stockholm finns numera riktlinjer och checklista för introduktion efter längre tids frånvaro.

Susanne Eriksson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst