Annons
Annons

Jan Karlsen kände till nytt jobb

16 november 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Jan Karlsens nya arbete på Rikspolisstyrelsen har väckt många frågor. Nu visar det sig att han kände till tjänsten innan den presenterades på representantskapet i Göteborg.
– Det var en show som spelades upp, säger Ivar Eriksson, byråchef på RPS.Jan Karlsens nya arbete på Rikspolisstyrelsen har väckt många frågor. Nu visar det sig att han kände till tjänsten innan den presenterades på representantskapet i Göteborg.
– Det var en show som spelades upp, säger Ivar Eriksson, byråchef på RPS.

Representantskapet, Polisförbundets högsta beslutande organ, var Jan Karlsens sista offentliga framträdande som ordförande. Under en festmiddag den 28 september på hotellet Gothia Towers talade bland andra justitieminister Beatrice Ask, och rikspolischefen Bengt Svenson.

Bengt Svensons tal avslutades med att han erbjöd Jan Karlsen jobb som polismästare i staben på Rikspolisstyrelsen. Erbjudandet gällde bara för stunden och Karlsen vände sig till de runt tvåhundra åhörarna för att få deras accept. Sedan tackade han ja.

Att en hög facklig företrädare erbjuds arbete av arbetsgivaren kan uppfattas som känsligt och okonventionellt. Karlsen har hävdat att han inte kände till jobberbjudandet i förväg. Samtidigt har det ryktats om motsatsen och tillvägagångssättet har diskuterats flitigt inom organisationen.

– Jag hade två alternativ angående vad jag ska syssla med när jag slutat som ordförande efter tolv år. Det ena var att gå tillbaka till Västra Götaland. Det andra var ett erbjudande om någon befattning på RPS. Mer precist vilken typ av befattning det rörde sig om eller exakt vad den skulle innehålla visste jag inte. Det var likadant med alternativet från Västra Götaland, säger Jan Karlsen.

Rikspolischefen vill inte själv kommentera tillsättningen och hänvisar till byråchefen Ivar Eriksson, som var föredragande i anställningsärendet.

– Det var redan klart och bestämt innan middagen. Då var det en show som spelades upp. Det är klart att Janne kände till jobbet i förväg, säger Ivar Eriksson.

Han anser att det är bra att Jan Karlsens kunskaper kommer till nytta. Det är heller inte helt ovanligt att en fackrepresentant fortsätter sin karriär hos arbetsgivaren.

Exakt vad Karlsens arbete kommer att gå ut på är inte klart ännu. Enligt Ivar Eriksson rör det sig dels om en representativ funktion och Jan Karlsen tillägger att han kommer att arbeta med strukturella och organisatoriska frågor. Att han inte ska arbeta med förhandlingar eller något annat som berör det fackliga arbetet är de helt överens om.

– Men jag har varit väldigt tydlig med att jag inte ska arbeta med något som ens tangerar förhandlingsarbete, löner eller andra fackliga frågor, säger Jan Karlsen.

Ovanligt, men inte unikt


Jobbet som polismästare vid Rikspolisstyrelsen är helt nyinrättat och skräddarsytt för Jan Karlsen. Det innebär också att det aldrig annonserades ut, vilket annars är en grundregel för statliga myndigheter.

– I normalfallet ska tjänster utannonseras, säger Gill Gawelin, som är personaldirektör vid Rikspolisstyrelsen.

Enligt lagen (anställningsförordningen) ska myndigheter informera om lediga anställningar på ”lämpligt sätt” så att alla intresserade kan anmäla sig. Lagen gör undantag från skyldigheten att informera i vissa fall, exempelvis när det gäller omplaceringar och personer som har företräde till en tjänst enligt lagen om anställningsskydd.

Men det händer att RPS låter bli att annonsera även i andra fall. Ibland vill man handplocka personer för speciella ändamål eller med en speciell kompetens. Hur vanligt det är att tjänster tillsätts på det sättet kan inte Gill Gawelin svara på.

– Visst dyker det upp då och då. Och många gånger har ju facken synpunkter på att vi vill handplocka personer.

I det här fallet var tillsättningen förhandlad med de fackliga organisationerna, som kände till tillsättningen innan den blev offentlig på representantskapet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst