Annons
Annons

Canceroro bland poliser i Värmland

30 januari 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

17 anställda på polisstationen i Hagfors har drabbats av cancer sedan 1992. En olycklig slump, enligt experter.17 anställda på polisstationen i Hagfors har drabbats av cancer sedan 1992. En olycklig slump, enligt experter.

Tio civilanställda och poliser som arbetat på polisstationen i värmländska Hagfors har dött i cancer sedan 1992. Under samma period har ytterligare sju anställda insjuknat.
– En del hann gå i pension innan de blev sjuka. Den senaste som dog jobbade jag med i 25 år. Nu är det en som är sjuk, säger Dennis Byberg vid Hagforspolisen.

Själv har han arbetat i Hagfors sedan 1971. Polishuset invigdes 1980. Men Dennis Byberg säger att han ändå inte är orolig för att blir sjuk. Sedan anställda slog larm i slutet av 2010 har flera undersökningar gjorts och enligt experterna finns det inget som tyder på att cancer är vanligare i Hagfors polishus än någon annanstans.
– Hittills har vi för litet underlag för att säga något säkert. Men generellt kan jag säga att liknande fall dyker upp ibland och jag kan inte komma på något tillfälle då vi funnit ett samband, säger Peter Berg på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro.

Han berättar att merparten av de aktuella fallen inte berör cancer som förorsakas av miljöfaktorer. Radon kan leda till lungcancer men bara ett fall av lungcancer har rapporterats. Trots det genomförs i skrivande stund en radonmätning för att utesluta den möjligheten.

Katarina Ajemark, personalchef vid polismyndigheten i Värmland, understryker att orolig personal har erbjudits extra läkarundersökningar och att arbeta i Torsby.
– En del har varit väldigt rädda, men det har blivit bättre. Vi litar ju på experterna som menar att det inte finns skäl till oro, säger hon.

Per Olof Svensson, huvudskyddsombud i Värmland, tycker att myndigheten hanterat larmet på ett bra sätt.
– Snabb information betyder mycket. Mitt intryck är att oron har lagt sig och att stationen i Hagfors kommer att bli ett av landets mest undersökta hus, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst