Annons
Annons

Unga kriminella ska få stöd av speciella insatsgrupper

2 mars 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vilka hinder finns för att hjälpa ungdomar på glid? Den frågan hoppas justitieminister Beatrice Ask att en pilotverksamhet med mer ”okonventionellt” samarbete mellan bland annat polis och socialtjänst ska bidra med svar på, enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet.Vilka hinder finns för att hjälpa ungdomar på glid? Den frågan hoppas justitieminister Beatrice Ask att en pilotverksamhet med mer ”okonventionellt” samarbete mellan bland annat polis och socialtjänst ska bidra med svar på, enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Rikspolisstyrelsen fick torsdagen den 3 mars i uppdrag att dra igång så kallade sociala insatsgrupper tillsammans med minst sex kommuner i landet. Tanken är att insatsgrupperna ska identifiera unga som riskerar att bli kriminella och sedan stötta dem i exempelvis skolarbete eller med yrkesträning.

”I första hand ska insatserna riktas mot dem som är mellan 15 och 25 år och som avtjänar straff, eller som polisen har information om är brottsaktiva” skriver Beatrice Ask.
Särskilt fokus läggs på stadsdelar med utbrett utanförskap. Därför ska insatsgrupper inrättas i minst ett sådant område vardera i Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala.

Införandet av sociala insatsgrupper var ett av förslagen i Carin Götblads* utredningsbetänkande om hur kriminella gruppers etablering ska förhindras, som hon överlämnade till Beatrice Ask för ett år sedan.

RPS ska bedriva pilotverksamheten i samråd med Socialstyrelsen, Skolverket, Arbetsförmedlingen samt Sveriges kommuner och landsting. Socialstyrelsen får också i uppdrag att ta fram riktlinjer för stöd till unga som vill hoppa av kriminella nätverk.

*Länspolismästare i Stockholm

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst