Annons
Annons

Oklara regler kring polisvåld

11 april 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kortintervjun med Johan Boucht
… som nyligen disputerade vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet, med en avhandling om den rättsliga grunden för polisens våldsanvändning. Johan Boucht s forskning visar bland annat att de olika regelverk som styr polisens våldsanvändning delvis motsäger eller överlappar varandra.Kortintervjun med Johan Boucht
… som nyligen disputerade vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet, med en avhandling om den rättsliga grunden för polisens våldsanvändning. Johan Bouchts forskning visar bland annat att de olika regelverk som styr polisens våldsanvändning delvis motsäger eller överlappar varandra.

Vad är problemet?
– Polislagen och reglerna om nödvärn och nöd i brottsbalken, som har olika syften i grunden, tillämpas för liknande situationer. Den svenska polislagen är dessutom gammal och inte ordentligt reviderad. Som det är nu är det otydligt och oklart.

Vad tycker du att man ska göra åt det?
– Förhållandet till nödvärnsrätten måste regleras. Min mening är att polisen inte ska kunna använda sig av nödvärnsrätten alls. Allt de gör borde i stället regleras av polislagen, som då måste utökas. Att man använder båda blir både rättsosäkert och förvirrande.
– Polislagen borde dessutom vara utformad så att man i vissa fall kan använda våld i ett tidigare skede, och därigenom minska våldet innan det eskalerar.

Kan det du förespråkar medföra att poliserna får svårare att arbeta?
– Nej, det är inte meningen att det ska försämra polisens säkerhet eller arbetsmetoder. Det är en fråga om att träffa en rimlig balans mellan rättssäkerhet och effektivitet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst