Annons
Annons

Föräldraledighet som mått på jämställdhet

25 maj 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Regler, karriär och inställning till familjen påverkar mer än jämställdhet när föräldrar planerar sin föräldraledighet, visar ny forskning i sociologi.Regler, karriär och inställning till familjen påverkar mer än jämställdhet när föräldrar planerar sin föräldraledighet, visar ny forskning i sociologi.

– I Sverige sätts ofta likhetstecken mellan jämställdhet och hur man delar på föräldraledigheten. Det vill säga att föräldraledigheten är ett bra mått på hur jämställda vi är, säger Ann-Zofie Duvander, docent i sociologi vid Stockholms universitet.
Det är en teori som hon ifrågasätter i sin nya forskning. Forskningen visar visserligen att mäns inställning till jämställdhet i hög grad påverkar hur lång tid de är hemma med barnen – de som är mest positiva är hemma längst tid. Men det finns också andra faktorer som spelar in, exempelvis hur männen ser på sin karriär och på trygghet.
– Även regler påverkar hur man väljer att fördela föräldraledigheten. En extra pappamånad gjorde att männen tog ut mer ledighet, medan jämställdhetsbonusen inte verkade ha någon större effekt.

De kvinnor som är mest positiva till jämställdhet tar inte ut kort föräldraledighet utan medellång, det vill säga mellan 10 och 14 månader. Ett faktum som förvånade forskaren. De kvinnor som väljer att ta ut kortare ledighet gör det inte av jämställdhetsskäl. Förklaringen ligger snarare i att de vill tillbaka till jobbet tidigt eller har inte råd att vara hemma längre, tror Ann-Zofie Duvander.
För kvinnor är däremot inställningen till familjen en stark drivkraft till hur länge de är hemma med barnen. De som är mest positiva är hemma längst. Männen verkar enligt forskningen inte alls styras av detta på samma sätt.
– Könsskillnader finns kvar i hur valen görs gällande ansvar och familj. Det verkar som att män har större valmöjligheter. Men det kan också vara så att arbetsmarknaden fortfarande behöver anpassa till mäns önskan om att vara föräldralediga.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst