ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Föräldraledighet som mått på jämställdhet

Publicerad 2011-05-25

Aktuellt Regler, karriär och inställning till familjen påverkar mer än jämställdhet när föräldrar planerar sin föräldraledighet, visar ny forskning i sociologi.
– I Sverige sätts ofta likhetstecken mellan jämställdhet och hur man delar på föräldraledigheten. Det vill säga att föräldraledigheten är ett bra mått på hur jämställda vi är, säger Ann-Zofie Duvander, docent i sociologi vid Stockholms universitet.
Det är en teori som hon ifrågasätter i sin nya forskning. Forskningen visar visserligen att mäns inställning till jämställdhet i hög grad påverkar hur lång tid de är hemma med barnen – de som är mest positiva är hemma längst tid. Men det finns också andra faktorer som spelar in, exempelvis hur männen ser på sin karriär och på trygghet.
– Även regler påverkar hur man väljer att fördela föräldraledigheten. En extra pappamånad gjorde att männen tog ut mer ledighet, medan jämställdhetsbonusen inte verkade ha någon större effekt.

De kvinnor som är mest positiva till jämställdhet tar inte ut kort föräldraledighet utan medellång, det vill säga mellan 10 och 14 månader. Ett faktum som förvånade forskaren. De kvinnor som väljer att ta ut kortare ledighet gör det inte av jämställdhetsskäl. Förklaringen ligger snarare i att de vill tillbaka till jobbet tidigt eller har inte råd att vara hemma längre, tror Ann-Zofie Duvander.
För kvinnor är däremot inställningen till familjen en stark drivkraft till hur länge de är hemma med barnen. De som är mest positiva är hemma längst. Männen verkar enligt forskningen inte alls styras av detta på samma sätt.
– Könsskillnader finns kvar i hur valen görs gällande ansvar och familj. Det verkar som att män har större valmöjligheter. Men det kan också vara så att arbetsmarknaden fortfarande behöver anpassa till mäns önskan om att vara föräldralediga.