Annons
Annons

Har du koll på dina försäkringar?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Semesterresan kan bli dyr om olyckan är framme och du själv måste betala.
Bilförsäkringen har de flesta koll på, men hur är det med barnens försäkring? Med reseskyddet? Bostadsrätten?Semesterresan kan bli dyr om olyckan är framme och du själv måste betala.
Bilförsäkringen har de flesta koll på, men hur är det med barnens försäkring? Med reseskyddet? Bostadsrätten?

TEXT: Ossian Grahn
Gustav Jansson arbetar på Konsumenternas försäkringsbyrå, en rådgivningsbyrå som ägs av bolagen i branschen. Mellan nio och tolv varje dag svarar han på allmänhetens frågor. Ofta är det liknande funderingar och missuppfattningar som återkommer.
– Mitt råd är att jämföra innehållet mer än priserna när du tecknar försäkring, säger han.

Att försäkra sitt hem till ett för lågt belopp är ett vanligt misstag. Många glömmer också att betala ett tillägg då de flyttar från hyreslägenhet till bostadsrätt. Resultatet blir i värsta fall stora kostnader om till exempel en vattenläcka förstör golvet.
Gustav Jansson understryker att det är viktigt att gå igenom olika försäkringslösningar även för dem som är försäkrade genom sitt arbete – som poliser är.

Poliser är, liksom alla statligt anställda, försäkrade genom personskadeavtalet (PSA). Polisers försäkringssituation är även reglerad i det kompletterande avtalet PSA-polis.
– Det är viktigt att understryka att det första du ska göra om du skadar dig eller blir sjuk i jobbet är att kontakta arbetsgivaren, säger Polisförbundets ombudsman Hans Olsson.

Dessutom är aktiva medlemmar i Polisförbundet försäkrade genom sitt medlemskap. Martina Mårtensson, försäkringsadministratör på Polisförbundet, är noga med att understryka ordet ”aktiva”.
– Det är väldigt viktigt eftersom vi också har pensionärer bland medlemmarna, och de är inte försäkrade via medlemskapet.

Sedan 1 april 2011 gäller nya villkor kopplade till Polisförbundets försäkringar. Bland annat har ersättningsnivåerna höjts i sjukförsäkringen och ett efterlevnadsskydd förts in i livförsäkringen. Ett av målen har varit att anpassa skyddet bättre till rehabiliteringskedjan.

Olycksfallsförsäkringen är basen i Polisförbundets försäkringslösning. Den gäller hela familjen, också barn under 25 som flyttat hemifrån. Även barn till en sambo skyddas, såvida barnen bor ”stadigvarande” i den försäkrade medlemmens bostad. Olycksfallen som täcks kan inträffa när som helst under dygnet, även på fritiden.

Att försäkringen gäller för så många personer innebär att det är lätt att missa rättigheter enligt villkoren. Ett exempel är då två poliser lever tillsammans som gifta eller samboende.
– Då ska båda anmäla ett olycksfall, det är viktigt. Genom sina respektive medlemskap i Polisförbundet är de ju inte bara försäkrade enskilt. De skyddar också varandra, sina egna barn och eventuella icke biologiska barn, säger Martina Mårtensson.
Hon konstaterar att försäkringar är något ångestladdat för många människor. Speciellt försäkringar som berör liv, död och hälsa. Samtidigt understryker hon att det är viktigt att vara rationell, att ta ställning till en situation då det värsta händer.
– Livförsäkringen är ledsam men väldigt betydelsefull. Kanske inte om du är ensamstående och bor i en hyresrätt. Men alla med familj och villa eller bostadsrätt bör tänka ett steg extra, säger Martina Mårtensson.


Försäkringsexpertens tips

? Gör alltid en skadeanmälan så fort som möjligt efter skadetillfället. Annars finns det en risk att preskription inträder och du blir utan ersättning trots att du är försäkrad.

? Olycksfallsförsäkringen som är kopplad till aktivt medlemskap i Polisförbundet gäller inte som en reseförsäkring. Du behöver en speciell reseförsäkring.

? Det går att teckna olycksfalls-, liv- och familjeförsäkringar hos flera försäkringsgivare samtidigt. Kostnader kopplade till olycksfallförsäkringen kan dock bara täckas av en försäkringsgivare.

? Glöm inte barnens försäkring. Tänk noga över beloppen för invaliditet. Läs det finstilta. En del missar till exempel att gäller ett undantag för barn: De får ingen ersättning för invaliditet på grund av sjukdom om sjukdomen påvisas före två års ålder.

Obs!

? Det är snart sommar. Glöm inte att skaffa ett kort från Försäkringskassan om du ska resa inom EU. Då behöver du inte betala mer för läkarvård än du skulle ha gjort i Sverige.


För mera information:

? Kontakta försäkringsadministratören i ditt förbundsområde.

? Gå in på Polisförbundets hemsida, www.polisforbundet.se


Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser