”Det handlar om
att vinna millimetrar”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kortare arbetstid är en ofta dödförklarad fråga som Lena Bolming, sektion RPS, gärna skulle väcka till liv igen. Hon kom sent in i den fackliga världen, något som hon tycker är en fördel.
– Det är väldigt roligt men det är inte fel att skaffa mycket erfarenhet innan, säger hon.

Kortare arbetstid är en ofta dödförklarad fråga som Lena Bolming, sektion RPS, gärna skulle väcka till liv igen. Hon kom sent in i den fackliga världen, något som hon tycker är en fördel.
– Det är väldigt roligt men det är inte fel att skaffa mycket erfarenhet innan, säger hon.

[box ”Lena Bolming”]
Ålder: 58 år.
Fackligt uppdrag: Ledamot i styrelsen, sektion RPS, inriktning utbildning.
Arbete: Förvaltningsledare, bland annat för Polisens anmälningssystem (RAR).
[/box]

Du har varit polis sedan 1975, varför väntade du så länge med att engagera dig fackligt?
– Nu när jag vet hur intressant det är kan jag tänka att jag borde ha börjat tidigare. Samtidigt skulle jag inte ha haft tid, du måste få möjlighet att koncentrera dig, att vara fokuserad.
– Sedan jag började min tjänst hos RPS och har vanlig kontorstid är det mycket lättare att hinna med det fackliga. Där tror jag för övrigt att vi har ett problem, poliser med oregelbunden arbetstid kan ha svårt att jobba fackligt.

Hur gick det till när du engagerade dig?
– Jag valdes in under stämman i februari. Då hade jag suttit som ersättare en tid. För mig har facket alltid varit en självklarhet och stått för en viktig kamp. Det handlar om att vinna millimetrar och hela tiden fortsätta framåt.

Du säger att det är en intressant verksamhet, vad är roligast?
– Att få en inblick i vad som styr hela polisväsendet och lära känna de krafter som verkar. För min personliga del är det också väldigt givande att övertyga och argumentera. Jag är road av retorik. I det sammanhanget har jag erfarenhet av åren som polis. Liksom alla kollegor har jag lärt mig hur man lirkar med personer i besvärliga situationer. Hur man håller sig kall och inte visar irritation.

[box ”FÖRBUNDSOMRÅDE RPS” 220]
Antal medlemmar: 820.
Antal Förtroendevalda: 11 i styrelsen.
Ordförande: Sofia Ask.
[/box]

Vad utmärker det fackliga arbetet på RPS jämfört med det i andra myndigheter?
– Det speciella är att diskussionerna om arbetstider till exempel inte är i fokus. De flesta har ju dagtid här. Den fråga som alltid är på tapeten är lönen, men så är det väl på de flesta arbetsplatser.

Vilken är din drömfråga? Vad är viktigast att driva?
– Det har blivit väldigt kontroversiellt och finns väl inte på den politiska agendan längre, men jag säger kortare arbetsdagar. Sex timmar på jobbet låter väl som en fantastisk idé? Visst finns det problem, men någon måste våga prova.

Saknar du åren i yttre tjänst?
– Absolut! Det blir aldrig så roligt som det var. Att sitta med en kollega och prata klockan tre på natten är svårslaget. Samtidigt vet jag att det inte går att doppa handen i samma flod två gånger. Då är då och nu är nu. Sedan jag jobbade som polis har så mycket ändrats att jag kanske inte skulle känna mig hemma längre.

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser