Annons
Annons

Fler Östgötapoliser ska jobba skift

9 november 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En rad utredare i Östergötland går i december över från att jobba dagtid till tvåskift. Förändringen är en del av en större omorganisation.

En rad utredare i Östergötland går i december över från att jobba dagtid till tvåskift. Förändringen är en del av en större omorganisation.

med fokus
på mängdbrott

Arbetet med den nya organisationen påbörjades för ett år sedan. Fokus har varit att Östgötapolisen ska bli effektivare när det gäller mängdbrotten. Tanken är att fler brott ska utredas omgående. Man kommer att sortera ärendena så att de utredningar som kan hanteras snabbt, utan specialist-kompetens, utreds av en kategori utredare, medan svårare brott hanteras i en annan del av organisationen, av mer kvalificerade utredare.

Poliserna i yttre tjänst ska också i högre utsträckning utreda klart de ärenden de hanterar, bland annat genom att allt fler brott kan skötas i utredningsstödet Pust.

– Den här förändringen i stort har ju varit efterlängtad, säger Thomas Agnevik, som är ordförande för Polisförbundet i Östergötland.

Tre turlag med mängdbrotts-utredare i vardera Linköping, Norrköping och Motala ska jobba efter nya scheman. Bland annat innebär det tjänstgöring in på småtimmarna nätterna till lördag och söndag. Tanken är också att de poliserna ska kunna varva utredarjobb med utryckningstjänst.
De övriga utredarna, som ägnar sig åt mer komplexa ärenden, jobbar dagtid, men även veckoslut.

Trots att förändringen i sin helhet ses som positiv, finns det också en del oro i organisationen.
– Det kan vara knepigt, folk undrar ”kommer man att lyssna på mig som är ensamstående med barn när man lägger schemat?” Vi har haft en sits där det varit så ansträngt i utredningsverksamheten, säger Thomas Agnevik.
Han tror ändå att det är rätt väg som myndigheten väljer att gå.
-Vi måste se hur samhället förändras. Titta bara på hur butiker och andra ändrar sina öppettider. Det handlar mycket om när brotten faktiskt begås. Ska vi då säga att våra utredare bara jobbar dagtid? Det håller inte.

Stefan Mann, som är chef för ordningspolisen i Östergötland, berättar att en del utredare, som inte har möjlighet att jobba skift, går över till andra arbetsuppgifter, eller får anpassat schema.
När det gäller förändringen överlag har reaktionerna har varit ”förvånansvärt positiva”, säger han till Polistidningen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst