Annons
Annons

Största utmaningen: Att bygga tillit, enligt norsk polisforskare

6 mars 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Den norska polisforskaren Liv Finstad var en av föredragshållarna vid ledarskapsseminariet. Foto: Anna Hjorth

Ledarskapet inom polisen är så viktigt att Nordiska Polisförbundet kommer att prioritera frågan under flera år framöver. Det sa Lena Nitz när hon invigningstalade på ett seminarium om just ledarskap i Stockholm i måndags.

Den norska polisforskaren Liv Finstad var en av föredragshållarna vid ledarskapsseminariet. Foto: Anna Hjorth

Ledarskapet inom polisen är så viktigt att Nordiska Polisförbundet kommer att prioritera frågan under flera år framöver. Det sa Lena Nitz när hon invigningstalade på ett seminarium om just ledarskap i Stockholm.

Nordiska Polisförbundet

Nordiska Polisförbundet, bildades 1921. Förbunden inom NPF agerar ofta gemensamt i europeiska sammanhang.
Ordförandeskapet i NPF är rullande i tvåårsperioder.

Seminariet i Stockholm ägde rum 5-6 mars.

Det var Nordiska Polisförbundet, där Lena Nitz är ordförande, som hade bjudit in chefer och fackliga företrädare från polisen i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.

I två dagar har man diskuterat ledarskap och lyssnat på inbjudna gäster, däribland Liv Finstad, professor i kriminologi från universitetet i Oslo. Hon har över 20 års erfarenhet av polisforskning. Bland annat har hon gjort utredningar både på uppdrag av den norska regeringen och av Politiets Fellesforbund – det norska polisförbundet. Senast var förra årets utredning om polisens beväpning.

Enligt Liv Finstad är den största utmaningen för ledare inom polisen i Norden att bygga tillit, inåt i organisationen och utåt, gentemot samhället i övrigt.
–Hittills har kärnan i poliskulturen varit att fånga bovar, men nu tror jag det kommer att handla om att fånga tillit. Det är ett svårt arbete, med en allmänhet som är välutbildad och ställer krav och i ett komplext samhälle. Då är det oerhört viktigt att medborgarna känner att de är i samma lag som polisen, sa Liv Finstad till Polistidningen.

Rikspolischefen Bengt Svenson nämnde samarbete som en framgångsfaktor. Både mellan länderna i Norden och mellan arbetsgivare och fack.
– Det är mycket som är bra, men det kan förstås bli bättre. Till exempel har vi hittills inte använt den ledarkompetens som finns inom facket tillräckligt mycket. Det ska vi göra i större utsträckning, likväl som vi gör i verksamhetsfrågorna, sa Bengt Svenson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst