Annons
Annons

Han ska rita om
Polisens Sverigekarta

16 november 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Justitieminister Beatrice Ask och Thomas Rolén vid presskonferensen.

Thomas Rolén. Så heter mannen som som ska hålla i den stora omorganisationen av Polisen, meddelade justitieminister Beatrice Ask (M) vid en presskonferens 16 november. (Uppdaterad.)

Justitieminister Beatrice Ask och Thomas Rolén vid presskonferensen. Foto: Eva Schoultz

Thomas Rolén. Så heter mannen som som ska hålla i den stora omorganisationen av Polisen, meddelade justitieminister Beatrice Ask (M) vid en presskonferens 16 november.

Thomas Rolén

Ålder: 53 år.

Familj: fru och två barn.

Bor: I Bromma, norr om Stockholm.

Nuvarande uppdrag: President för Kammarrätten i Stockholm sedan 2008. Är bland annat även styrelseledamot i Pensionsmyndigheten och Sida.

Bakgrund i urval: Rolén är jurist och har i många år jobbat på justitiedepartementet, då han bland annat jobbat med polisfrågor. Han har deltagit som expert och sakkunnig i ett flertal utredningar. Bland annat var han sakkunnig i Beredningen för rättsväsendets utveckling.

2005 till 2007 var han generaldirektör för Domstolsverket.

Thomas Rolén är president för Kammarrätten i Stockholm, ett uppdrag som tidigare rikspolischefen Sten Heckscher hade innan honom.

– Han har lång och bred erfarenhet på hög nivå inom statsförvaltningen och de ledaregenskaper jag tror att man behöver, sade Beatrice Ask vid presskonferensen.

– Det här är som ni förstår ett oerhört spännande och stort uppdrag, sade Thomas Rolén, bland annat.

Han har tidigare jobbat med en utredning om bemanningen inom Försvarsmakten, när värnplikten upphörde.

– Vad man kan ta med sig från sådana här stora omorganisationer är bland annat att man ser och tar tillvara på det som fungerar bra. Det försöker man lyfta med sig in i en ny organisation, där man hela tiden också ser på organisationens förutsättningar och ser vad som kan fungera ännu bättre, sade han.

Än så länge är de formella besluten om den nya organisationen inte fattade. De kommer när budgeten klubbas, i mitten på december. Att man ändå går ut med valet av Thomas Rolén är för att tiden är knapp.

– Det gäller att hela tiden ligga i framkant, sade Beatrice Ask.

– I och med att det blir offentligt att jag är jag kan jag också börja ta kontakter med lite olika människor som jag tycker skulle vara värdefulla att knyta till sig i det här arbetet, sade Thomas Rolén.

När beslutet väl är fattat kan han begära tjänstledigt från Kammarrätten och lämna på dagen, berättar han för Polistidningen.

Roléns huvuduppdrag blir ”att i nära samarbete med Rikspolisstyrelsen och Regeringskansliet besluta om och genomföra de åtgärder som krävs för ombildningen så att den nya myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2015”, skriver Justitiedepartementet i en promemoria.

I uppdraget ingår att besluta om:

  • Den regionala organisationsstrukturen.
  • Organisation och verksamhet i stort för huvudkontoret.
  • De ytterligare nationella eller regionala avdelningar eller funktioner som ska finnas.
  • Andra övergripande strukturreformer.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz betonar i en kommentar vikten av att den som ska leda omorganisationen ”har förmåga att skapa delaktighet, är lyhörd och inser vikten av medarbetarnas roll för att lyckas. Vi förutsätter att regeringen tagit hänsyn till detta och välkomnar Thomas Rolén till ett mycket spännande uppdrag fullt av möjligheter och en och annan utmaning.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst