Störst skadestånd till Polisförbundets medlemmar

28 januari 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

18 miljoner kronor. Så mycket fick Polisförbundets medlemmar ut i skadestånd och ersättningar för arbetsskador under förra året. Räknat per medlem är det högst av alla fackförbund.

18 miljoner kronor. Så mycket fick Polisförbundets medlemmar ut i skadestånd och ersättningar för arbetsskador under förra året. Räknat per medlem är det högst av alla fackförbund.

Dan Holke är chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, som 2012  drev 44 rättsprocesser i domstol för förbundets räkning.

 1. Hur ser du på resultatet?
– Polisförbundet är bra på att anmäla arbetsskador och att driva sina ärenden, att ta strid för sina medlemmar. Poliser är inte så högavlönade att det i sig ger bra resultat, annars är det så att hög lön ofta ger hög ersättning. Polisförbundet hjälper verkligen medlemmarna på detta område. Det är god medlemsvård!

2. Hur märks det konkret?
– Medlemmarna fick nästan 18 miljoner kronor i skadestånd och ersättningar, jämfört med 8 miljoner kronor föregående år. Räknat per medlem kunde förbundet med hjälp av våra jurister ta ut det högsta beloppet av samtliga fackförbund i Sverige: 890 kronor. TCO-snittet är 47,5 kronor per medlem.

3. Vad är det för slags ersättning?
– Den utgörs huvudsakligen av livräntor enligt försäkringsrätten och arbetsrättsliga skadestånd som tilldömts medlemmarna i domstol. Ytterligare 56 ärenden handläggs i år. Juridiken hårdnar alltmer i våra processer och poliser är en utsatt grupp. Därför är det bra att fackliga jurister anlitas i den omfattning som krävs. Ärendena kräver så mycket kunskap att de är omöjliga för ”vanliga” medlemmar att driva.

Bill Erlandsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst