Annons

Annons

RPS vill skärpa
regler om skjutprov

12 februari 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En kompetensskjutning per kalenderår och återtaget tjänstevapen för den som inte klarat det inom 13 månader. Så föreslås reglerna om skjutkompetens skärpas, enligt en färsk rapport från RPS. (Uppdaterad.)

En kompetensskjutning per kalenderår och återtaget tjänstevapen för den som inte klarat det inom 13 månader. Så föreslås reglerna om skjutkompetens skärpas, enligt en färsk rapport från RPS. (Uppdaterad.)

Bakgrunden är att olika polismyndigheter tolkat de nuvarande tidsramarna olika. I rapportens sammanställning av beväpningsläget visar det sig att 366 poliser runt om i landet inte genomfört ett godkänt kompetensprov de senaste 18 månaderna. 205 vapen hade återtagits, medan 161 poliser alltså fått fortsätta behålla sitt tjänstevapen.

”Polistekniksektionen har efter genomförd sammanställning kunnat konstatera att flertalet myndigheter inte återtagit eller tydligt redovisat anledningen till varför tjänstevapen inte återtagits i den utsträckning som åligger myndigheten i förhållande till antalet poliser som godkänts vid kompetensprov” skriver rapportförfattaren Magnus Löwstedt.

Han föreslår att tidsramen för genomförande av kompetensprov begränsas till ett kalenderår och att poliser som inte klarat det avväpnas. ”Undantag får medges med högst en månad precis som i dagsläget/…/ Man får bättre kontroll över personalens skjutkompetens då den är knuten till ett årtal i stället för antal månader. Därmed blir även myndigheternas årliga redovisning till Rikspolisstyrelsen gällande utfallet av kompetensproven enligt 31§, enklare att hantera.”

Kommentarer från Twitter:

@Pudelrace:
”Det underlättar avsevärt om arbetsgivaren för in i systemet vilka som klarat. Det tog när 8 månader innan mitt kom in.”
@Brohopp:
”hur skulle d va om man la energin på att se till att personalen gavs chansen att träna regelbundet under organiserade former ist?”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst