Annons
Annons

Hur tänker sveriges högsta polisledning?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Norge inväntade man insatsstyrkan. Min förhoppning är att om eller när något liknande sker i Sverige så tar den lokala polisen hand om problemet och det oavsett om det sker i Piteå, Östersund, Stockholm, Göteborg eller Malmö.

I Norge inväntade man insatsstyrkan. Min förhoppning är att om eller när något liknande sker i Sverige så tar den lokala polisen hand om problemet och det oavsett om det sker i Piteå, Östersund, Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Efter terrordåden i Norge gick biträdande enhetschefen för Nationella Insatsstyrkan (NI) ut i en artikel i en rikstäckande tidning och uttryckte sin oro över att enheten på grund av dålig transportkapacitet inte skulle hinna fram i tid om något liknande skedde i Göteborg.

Chefen för Rikskriminalpolisen har nu lagt fram förslag på åtgärder med anledning av bland annat händelserna i Norge och citatet är urklippt från en artikel på Intranät. ”De viktigaste åtgärderna är utökad transportkapacitet för insatspersonal, utökad övningsverksamhet och ett närmare samarbete mellan Säkerhetspolisen och Polisen.”

Det som skedde på Utöya var en händelse med pågående dödligt våld, massmedia brukar benämna liknande händelser som skolskjutningar.
Antalet döda och motivet var i det här fallet avvikande men händelseförloppet var detsamma.

I Norge inväntade man insatsstyrkan. Min förhoppning är att om eller när något liknande sker i Sverige så tar den lokala polisen hand om problemet och det oavsett om det sker i Piteå, Östersund, Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Hur stora och snabba helikoptrar vi än får tillgång till så kommer det ta för lång tid innan en centralt placerad enhet är på plats och det är anledningen till att vi i liknande situationer inte kan förlita oss på en centralt placerad enhet. Om NI hinner fram innan händelsen är över så har, precis som i Norge, en onödigt stor massaker hunnit ske.

Händelser med pågående dödligt våld måste hanteras av den lokala polisorganisationen om syftet är att minimera antalet döda och skadade. Om högsta polisledningen håller med om att fördröjd insats betyder fler döda och skadade så borde den viktigaste åtgärden vara att den lokala polisen förbereds för denna arbetsuppgift genom utbildning och utrustning så att man har möjlighet att agera på ett professionellt sätt. Exempelvis kan kust- och sjödistrikt behöva båtar om det sker på en ö.

Min slutsats är alltså att det inte är transport av en centralt placerad enhet som är avgörande vid en händelse med pågående dödligt våld utan att det är kompetensen hos den drabbade lokala polisorganisationen som är det viktigaste. Jag hoppas verkligen att NI inte hinner fram innan den lokala polisorganisationen har satt stopp för händelsen.

Förutom händelserna i Norge så har man även tittat på självmordsbombaren i Stockholm och flygplanskapningarna i USA den 11/9 2001. Men inte heller dessa hade kunnat förhindras med hjälp av större transportkapacitet eller en större centralt placerad insatsenhet.

Mitt inlägg betyder inte att jag är mot en utökad transportkapacitet men det är vid andra händelser, exempelvis förhandlingssituationer eller då vi via underrättelsearbete vet vad som ska ske, som det kan vara av betydelse att kunna transportera sig effektivare än vi idag kan.

Sverige har idag ett par hundra poliser som är utbildade för att ingripa vid sådana händelser. Nu föreslår högsta polisledningen att vi för en kostnad av tiotals miljoner ska utöka det antalet med ca 40 stycken. Mitt förslag är att ni istället använder den utökade transportkapaciteten för att på ett effektivt sätt använda den kompetens som redan finns.

Pengar som på detta sätt skulle sparas kan säkert komma till bättre användning inom andra områden inom samhället, exempelvis sjukvården eller skolan.

 

Conny Hellqvist
Närpolis

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst