Annons
Annons

”Villkorsfrågorna
måste lösas först”

12 april 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

8 april besökte genomförandekommittén* Umeå. Där träffade de chefer, fackombud och skyddsombud från hela norra Sverige. En av deltagarna var Sven-Erik Svensson, ordförande för Polisförbundet Jämtland.

8 april besökte genomförandekommittén* Umeå. Där träffade de chefer, fackombud och skyddsombud från hela norra Sverige. En av deltagarna var Sven-Erik Svensson, ordförande för Polisförbundet Jämtland.

Sven-Erik Svensson

Ålder: 47 år
Bor: Östersund.

Fackligt uppdrag: Ordförande för förbundsområde Jämtland och ledamot i förbundsstyrelsen.

FÖRBUNDSOMRÅDE JÄMTLAND

Antal medlemmar: 230

Förtroendevalda:
Elva i styrelsen.

Ordförande:
Sven-Erik Svensson

Besöket var första stoppet på kommitténs turné i polissverige. Mötet med de fackliga företrädarna från samverkansområde nord varade i ungefär en och en halv timme, berättar Sven-Erik Svensson.

Vad fick du med dig
från den träffen?
– Kommittén presenterade först läget, med de olika faserna och när de olika besluten ska tas. Sedan blev det diskussion. Jag fick intrycket av att de vill lyssna på medarbetarna, men det är fortfarande något oklart hur det fackliga inflytandet ska skötas.

Diskuterade ni om Norrland
ska bestå av en eller flera polisregioner?

– Vi från Jämtland tog upp den frågan och fick stöd från Västernorrland och Norrbotten. Vi vill inte ha ett Stornorrland. Vi menar att den mindre befolkningsmängden vägs upp av den kolossala ytan som det här samverkansområdet utgör.

Hur ser man i övrigt på omorganisationen i Jämtland?
– I stort är man positiv. Men om det nu ändå skulle bli ett Stornorrland är det jätteviktigt att man löser frågan om anställningsvillkor innan vi går in i den nya organisationen. Annars finns risken att medarbetarna fokuserar mer på hur det ska bli än på verksamhet och resultat.
– Man ska veta vad som gäller om man blir ”kommenderad” när det gäller hemresor, ersättningar och boendeform. Inom den regionen kan det ju handla om avstånd på 90 mil, eller mer.

Hur blev responsen?
– Som jag uppfattade det var kommittén inte så villig att diskutera regionfrågan, men jag vet att även tre av fyra länspolismästare framfört samma budskap tidigare på dagen. Kommittén lyssnade, som sagt, men hur mycket de tar till sig, det vet jag inte.

*Genomförandekommittén,
ledd av utredaren Thomas Rolén,
håller i polisens omorganisation.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst