Annons
Annons

Polissamordningen flaggar
för miljardunderskott

5 mars 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nära 3 miljarder fattas för att den nya Polismyndigheten ska hålla måttet. Det enligt budgetunderlaget för åren 2015-2017. (Uppdaterad 2014-03-14)
Nära tre miljarder fattas för att den nya Polismyndigheten ska hålla måttet. Det enligt budgetunderlaget för åren 2015-2017.

Foto: Johan Svanestrand
Göran Malmborg tycker att de prioriteringar som finns med i budgetunderlaget är motiverade, men anser också att vissa poster fattas.
– Det administrativa stödet till exempel behöver förbättras, säger han. Foto: Johan Svanestrand

Drygt två miljarder behövs för att klara det underskott RPS redan räknar med för de kommande tre åren. Ytterligare drygt 800 miljoner beräknas behövas till andra satsningar. Till exempel föreslås regeringen skjuta till cirka 200 miljoner kronor till ett sekundärt it-driftsställe för att minska risken för avbrott i polisens system.

– IT-frågan är jätteviktig. Att inte satsa på IT skulle skapa en väldig frustration. Och att inte ha ett reservnätverk innebär att om det rasar så rasar det rejält. Det här borde vi fått pengar för tidigare, säger Göran Malmborg, ombudsman på Polisförbundet.

Enligt honom borde IT prioriteras överlag eftersom det kan finnas en risk att poliser låter bli att ingripa om ett ärende kräver allt för lång tid bakom datorn.

Förutom mer pengar till IT-säkerheten har Polissamordningen, som står bakom budgetunderlaget, också föreslagit anslag till att förbättra och utvidga Polisens kontaktcenter (PKC) och till att förbättra samarbetet mellan polis och kommuner. Polissamordningen vill också utöka antalet platser på den nationella förundersökningsutbildningen.
– Vi har lyft sådant som kan bidra till förbättrade förutsättningar för att utreda och förebygga brott. PKC är ofta den första och ibland den enda kontakten medborgarna har med polisen och där är svarstiderna redan för långa, säger Eva Brandtell på Polissamordningen.

Men viktigast av allt är enligt henne att täcka det väntade underskottet.
– Vi går in i det här förändringsarbetet med en ryggsäck som innehåller några ganska tunga stenar. Utan dem har vi bättre förutsättningar att genomföra reformen utifrån riksdagens och regeringens förväntningar, säger Eva Brandtell.

Hon vill också understryka att man ännu inte har en helhetsbild av den nya Polismyndighetens utmaningar och förutsättningar.

Göran Malmborg tycker att de prioriteringar som finns med i budgetunderlaget är motiverade, men anser också att vissa poster fattas.
– Det administrativa stödet till exempel behöver förbättras. Poliser behöver hantera alldeles för mycket frågor som inte är polisiära. Många röster i medlemsleden undrar också om antalet poliser verkligen räcker framöver. Vi tror att det kommer att behövas fler, säger Göran Malmborg.

Fotnot: Polisens nuvarande budget är cirka 21 miljarder kronor per år

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst