ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Fotograf: Johan Svanestrand

Som om någon tryckte på en knapp började det regna då moderatorn höll sitt inledningsanförande. Exakt när avslutningsmusiken från bandet Marmeladorkestern tonade bort sprack molntäcket upp och solen började värma. Foto: Johan Svanestrand

Blött firande
för poliser i blått

Publicerad 2014-08-24

Aktuellt Det som var tänkt som en dag för kamp för högre lön blev i stället ett firande av det blöta slaget.

Trots att ett nytt löneavtal överraskande snabbt precis rotts i hamn slöt uppskattningsvis 3000 personer upp vid Polisförbundets manifestation i Kungsträdgården i Stockholm den 24 augusti.
– Jag kände att jag inte kunde leva med mig själv om jag inte åkte hit, berättade en Stockholmspolis som slitit sig från släktförpliktelser för att vara med.

Foto: Johan Svanestrand

Tommy Larsson, polis och trubadur känd från Youtube, framförde två egenkomponerade sånger om polisens villkor och kamp. Den ena specialskriven för manifestationen i Kungsträdgården. Foto: Johan Svanestrand

Polisförbundets ordförande Lena Nitz inledde sitt tal med att ösa beröm över poliserna i publiken.
– Jag är enormt stolt över er, för det arbetet ni har gjort och den kraft ni visat, sa hon.
Hon lyfte bland annat det faktum att polis efter polis ställt sig i medias rampljus och förklarat vad de är missnöjda med och varför.
–Jag vill också lyfta alla de kollegor som så gärna velat vara med idag, men som inte kunde. Det är nämligen så att vi fortfarande måste jobba ute på gator och torg för trygghet och kämpa mot kriminalitet 24 timmar om dygnet 365 dagar om året och så också denna dag.

–Ni förtjänar både goda förutsättningar och uppskattning för det fantastiska arbete ni utför, sa TCO:s ordförande Eva Nordmark. Foto: Johan Svanestrand

– Ni förtjänar både goda förutsättningar och uppskattning för det fantastiska arbete ni utför, sa TCO:s ordförande Eva Nordmark. Foto: Johan Svanestrand

I vimlet bland alla som kunnat ansluta träffade Polistidningen en hel skara fackliga förkämpar från Västmanland. De berättade att ett hundratal kollegor från det skogsbrandshärjade länet fanns på plats vid manifestationen – vilket är ungefär 20 procent av medlemmarna. Även gotlänningarna, som har en färjeresa mellan sig och huvudstaden, hade trummat ihop ett tjugotal av sina hundra medlemmar, visade det sig.
– Vi bjöd deltagarna på resan och middag, berättar ordföranden Mattias Wallin.

Gunno Gunnmo, före detta Polisförbundsordförande, som ledde kampanjen 15 000 NU på 80-talet, var också på plats i Kungsträdgården. Han gladdes åt det nya löneavtalet, men passade också på att pysa ut lite irritation över att avtalsrörelsen tvärnitat tidigare i år, trots att Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet egentligen varit överens.

Det sägs att regn i brudkronan betyder tur. Om något motsvarande gäller spöregn på kampanjtröjor så borde Polisförbundet bli rejält lyckosamma framöver.

Och det kan behövas. För Lena Nitz betonade att även om de lägsta lönerna nu lyfts så är den fackliga kampen inte över.
– Jag skulle nästan vilja säga att den börjar nu. För ilskan och frustrationen handlar om så mycket mer än pengar.

Foto: Johan Svanestrand

Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand