Så kom det då – beskedet att Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör utsetts till ny rikspolischef.
Hans närmaste man blir Mats Löfving, i dag länspolismästare och regionpolischef för Stockholm och Gotland.
Så kom det då – beskedet att Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör utsetts till ny rikspolischef.
Hans närmaste man blir Mats Löfving, i dag länspolismästare och regionpolischef för Stockholm och Gotland.
I tre år har 53-årige Dan Eliasson basat för Försäkringskassan. Innan dess var han generaldirektör för Migrationsverket.
Till Eliassons övriga uppdrag hör att han sedan 2012 är ordförande för Arbetsgivarverket, som ansvarar för de centrala avtalen på det statliga området.
I bagaget har han bland annat juristexamen från Uppsala Universitet, en period som tillförordnad biträdande chef för Säkerhetspolisen och elva år på tunga poster inom justitiedepartementet – 2001–2006 var han statssekreterare åt dåvarande justitieminister Thomas Bodström (S).
När Dagens Juridik listade tänkbara justitieministrar var Eliasson en av de sex kandidater som lyftes fram. Detta tillsammans med kommentaren:”Egentligen det självskrivna valet. Erfaren jurist som kan statsförvaltningen, departementet och rättsväsendet utan och innan. Dessutom var han omtyckt bland de opolitiska tjänstemännen på departementet. Har dock varit en del i blåsväder…”
När Eliasson var nytillträdd generaldirektör för Försäkringskassan beskrev han i en intervju en ledares uppgift:
”Förmedla kraft, energi och kärlek till medarbetare och underchefer.” Artikeln i Jusektidningen hade för övrigt rubriken Mer punkare än pamp.
Dan Eliasson skapade andra rubriker i februari i år. Det var när han efter ett debattprogram i SVT med bland andra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson twittrade:
”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”
Något som gjorde att nämnde partiledare i sin tur twittrade att Eliasson borde sparkas.
– Dan Eliasson har visat att han är en duktig chef, sade inrikesminister Anders Ygeman, när frågor om förtroendetapp bland Försäkringskassans anställda kom upp under presskonferensen då Eliasson presenterades.
Eliasson själv var noga med att framhålla att Thomas Rolén fortsätter att hålla i arbetet med genomförandet och att han behöver tid att läsa in sig innan han kan svara på skarpa frågor.
Polismyndighetens Nationella operativa avdelning kommer att ledas av Mats Löfving, som också kommer att vara ställföreträdande rikspolischef. Löfving är både polis och jurist. Han har haft en rad polisiära uppdrag i Östergötland, sist men inte minst som länspolismästare, innan han 2012 tog över ansvaret för polisen i Stockholm och på Gotland.
Thomas Agnevik, som var ordförande för Polisförbundet Östergötland, sa i samband med detta till Dagens Nyheter att han tyckte att Löfving varit väldigt återhållsam när det gäller löne- och anställningsvillkor, något han ansåg gått ut över verksamheten.
Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet Stockholm, är däremot mycket nöjd med det samarbete som han har haft med Mats Löfving.
– Han är väldigt ödmjuk och låter andra chefer växa, säger Stefan Eklund till Polistidningen.
Mattias Wallin, ordförande för Polisförbundet Gotland, spär på berömmet:
– Löfving är öppen och inkännande. Jag tycker att det är synd att han försvinner härifrån.
Även Mats Löfving har jobbat på justitiedepartementet: 1999–2001 var han ämnessakkunnig och biträdande chef för polisenheten.
Regeringen har också utsett Ebba Sverne Arvill till chef för den nya fristående avdelningen för särskilda utredningar. Där ska brottsanmälningar mot bland annat åklagare, domare, polisstudenter och polisanställda tas om hand. Ebba Sverne Arvill är jurist och har bland annat varit rektor för Polishögskolan, biträdande länspolismästare i Uppsala län och länspolismästare i Örebro län.
Polisförbundet välkomnar de nya cheferna och är nöjda med regeringens val av rikspolischef.
– Det är väl känt att Dan Eliasson ser vikten av medarbetarinflytande. Han är också insatt i frågor som rör polisen och rättsväsendet. Jag ser fram emot ett gott samarbete, säger förbundets ordförande Lena Nitz i ett uttalande.
Hon tycker dock jämställdhetsperspektivet inte beaktats tillräckligt om man väger in de tidigare utnämningarna på nationell och regional nivå.
–Vi har inget emot vare sig Dan Eliasson som rikspolischef eller Mats Löfving som biträdande rikspolischef och chef för den operativa verksamheten, men jag tycker att helhetsbilden lämnar en del övrigt att önska. Det finns fler kompetenta kvinnor i kåren än vad som speglas i utnämningarna av chefer på högre nivå inom polisen.