Annons
Annons

Eliasson och Löfving ska leda den nya Polismyndigheten

20 november 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Dan Eliasson Foto: Catharina Biesert
Dan Eliasson Foto: Catharina Biesert

Så kom det då – beskedet att Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör utsetts till ny rikspolischef.
Hans närmaste man blir Mats Löfving, i dag länspolismästare och regionpolischef för Stockholm och Gotland.

Så kom det då – beskedet att Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör utsetts till ny rikspolischef.
Hans närmaste man blir Mats Löfving, i dag länspolismästare och regionpolischef för Stockholm och Gotland.

Dan Eliasson Foto: Catharina Biesert
Dan Eliasson Foto: Catharina Biesert

I tre år har 53-årige Dan Eliasson basat för Försäkringskassan. Innan dess var han generaldirektör för Migrationsverket.

Till Eliassons övriga uppdrag hör att han sedan 2012 är ordförande för Arbetsgivarverket, som ansvarar för de centrala avtalen på det statliga området.

I bagaget har han bland annat juristexamen från Uppsala Universitet, en period som tillförordnad biträdande chef för Säkerhetspolisen och elva år på tunga poster inom justitiedepartementet – 2001–2006 var han statssekreterare åt dåvarande justitieminister Thomas Bodström (S).

När Dagens Juridik listade tänkbara justitieministrar var Eliasson en av de sex kandidater som lyftes fram. Detta tillsammans med kommentaren:”Egentligen det självskrivna valet. Erfaren jurist som kan statsförvaltningen, departementet och rättsväsendet utan och innan. Dessutom var han omtyckt bland de opolitiska tjänstemännen på departementet. Har dock varit en del i blåsväder…”

När Eliasson var nytillträdd generaldirektör för Försäkringskassan beskrev han i en intervju en ledares uppgift:
”Förmedla kraft, energi och kärlek till medarbetare och underchefer.” Artikeln i Jusektidningen hade för övrigt rubriken Mer punkare än pamp.

Dan Eliasson skapade andra rubriker i februari i år. Det var när han efter ett debattprogram i SVT med bland andra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson twittrade:
”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”
Något som gjorde att nämnde partiledare i sin tur twittrade att Eliasson borde sparkas.
– Dan Eliasson har visat att han är en duktig chef, sade inrikesminister  Anders Ygeman, när frågor om förtroendetapp bland Försäkringskassans anställda kom upp under presskonferensen då Eliasson presenterades.

Eliasson själv var noga med att framhålla att Thomas Rolén fortsätter att hålla i arbetet med genomförandet och att han behöver tid att läsa in sig innan han kan svara på skarpa frågor.

Mats LöfvingPolismyndighetens Nationella operativa avdelning kommer att ledas av Mats Löfving, som också kommer att vara ställföreträdande rikspolischef. Löfving är både polis och jurist. Han har haft en rad polisiära uppdrag i Östergötland, sist men inte minst som länspolismästare, innan han 2012 tog över ansvaret för polisen i Stockholm och på Gotland.

Thomas Agnevik, som var ordförande för Polisförbundet Östergötland, sa i samband med detta till Dagens Nyheter att han tyckte att Löfving varit väldigt återhållsam när det gäller löne- och anställningsvillkor, något han ansåg gått ut över verksamheten.

Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet Stockholm, är däremot mycket nöjd med det samarbete som han har haft med Mats Löfving.
– Han är väldigt ödmjuk och låter andra chefer växa, säger Stefan Eklund till Polistidningen.

Mattias Wallin, ordförande för Polisförbundet Gotland, spär på berömmet:
– Löfving är öppen och inkännande. Jag tycker att det är synd att han försvinner härifrån.

Även Mats Löfving har jobbat på justitiedepartementet: 1999–2001 var han ämnessakkunnig och biträdande chef för polisenheten.

Ebba sverne AvrillRegeringen har också utsett Ebba Sverne Arvill till chef för den nya fristående avdelningen för särskilda utredningar. Där ska brottsanmälningar mot bland annat åklagare, domare, polisstudenter och polisanställda tas om hand. Ebba Sverne Arvill är jurist och har bland annat varit rektor för Polishögskolan, biträdande länspolismästare i Uppsala län och länspolismästare i Örebro län.

Lena Nitz.
Lena Nitz.

Polisförbundet välkomnar de nya cheferna och är nöjda med regeringens val av rikspolischef.
– Det är väl känt att Dan Eliasson ser vikten av medarbetarinflytande. Han är också insatt i frågor som rör polisen och rättsväsendet. Jag ser fram emot ett gott samarbete, säger förbundets ordförande Lena Nitz i ett uttalande.

Hon tycker dock jämställdhetsperspektivet inte beaktats tillräckligt om man väger in de tidigare utnämningarna på nationell och regional nivå.
–Vi har inget emot vare sig Dan Eliasson som rikspolischef eller Mats Löfving som biträdande rikspolischef och chef för den operativa verksamheten, men jag tycker att helhetsbilden lämnar en del övrigt att önska. Det finns fler kompetenta kvinnor i kåren än vad som speglas i utnämningarna av chefer på högre nivå inom polisen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst