Annons
Annons

Utebliven löneförhöjning
irriterar i Kalmar och Kronoberg

12 december 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det kokar i Kalmar och Kronoberg där tolv nya inspektörer inte får löneförhöjning trots att ett 100-tal kollegor från Skåne och Blekinge får det. (Uppdaterad 15 december 2014)

Det kokar i Kalmar och Kronoberg där tolv nya inspektörer inte får löneförhöjning trots att ett 100-tal kollegor från Skåne och Blekinge får det. (Uppdaterad 15 december 2014)

– Det värsta och mest ologiska ledningsbeslut jag varit med om under min tid med fackligt arbete, säger Mats Johansson, ordförande för Polisförbundet i Kalmar.

Bakgrunden till hans upprördhet är att han anser att småländska poliser behandlas orättvist i samband med befordringar och lönehöjningar. Medan 100 skånska polisassistenter, liksom ett antal assistenter från Blekinge, befordrades till inspektörer efter sex års tjänst nekades sex poliser i Kronoberg och sex poliser i Kalmar befordran.

Efter fackliga protester ändrades beslutet och även de tolv poliserna från Kalmar/Kronoberg utses till inspektörer – men de får ingen löneförhöjning.
– Länspolismästaren Jarl Holmström uppger att det är av ekonomiska skäl som man inte kan ge dessa löneförhöjning. Kostnaden skulle bli 9 000 kronor på en månadsbudget om 30-35 miljoner för Kalmar läns del, säger Mats Johansson och fortsätter:
– Dessutom kommer alla inblandade att ingå i nya Region Syd. Personalbehandlingen väcker enorm irritation och uppgivenhet.

Situationen i Kalmar blir inte bättre av att arbetstrycket på poliserna är extremt högt, en polis har gjort en tillbudsanmälan som är under behandling. I anmälan beskriver polisen en extrem arbetssituation som påverkar anställda både psykiskt och fysiskt. Dessutom, skriver anmälaren, medför omorganisationen ovisshet som inte förbättrar arbetsmiljön.
– Vi har ju haft några jobbiga spaningsmord och hamnar snabbt på gränsen av vår kapacitet. Men det stora problemet är att vi inte har fått några nya aspiranter, medan Skåne har fått 100 stycken, säger Mats Johansson.

Länspolismästaren Jarl Holmström säger till Polistidningen att han har förståelse för upprördheten.
– Det kan tyckas gälla en begränsad kostnad men vi måste sköta detta inom revisionstillfället, men jag önskar att vi hade haft möjlighet till en individuell hantering. Jag har en stor förståelse för att detta väcker känslor, det fanns ju en förväntan och många känner sig orättvist behandlade.

Uppsnappat på Twitter:

”Samma frustration i Örebro, fast här får vi varken lön eller streck” skriver en IG-polis.

”Det gäller även i Stockholm. Det är stor irritation ute i leden. Tänk långsiktigt” twittrar en Stockholmskollega.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst