Annons
Annons

”Man vill vara rekryterad för sin kompetens”

29 oktober 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
malin_wieslander
Malin Wieslander

Mångfaldsdiskussionen inom polisen är styrd och riskerar att bidra till att ett vi- och de-tänk upprätthålls. Det framgår i en avhandling av polisforskaren Malin Wieslander.

Mångfaldsdiskussionen inom polisen är styrd och riskerar att bidra till att ett vi- och de-tänk upprätthålls. Det framgår i en avhandling av polisforskaren Malin Wieslander.

malin_wieslander
Malin Wieslander

Polisens jobb är att uppmärksamma avvikelser. Hur ska man göra det utan att vara fördomsfull?
Polisens jobb är att upprätthålla ordning. Hur ska man göra det med ett utseende som provocerar till konflikt? Polisstudenter har svårt att få ihop det mångfaldsideal polisen förväntas leva upp till med vad de uppfattar vara deras yrkesuppdrag. Det menar Malin Wieslander som nyligen la fram sin avhandling i ämnet.
– De blivande poliserna vill vara goda och demokratiska poliser men det ställs mot vad man upplever som praktiska svårigheter. På skolan är diskussionen kring mångfald styrd enligt studenterna. Det upplever jag att den är officiellt även ute i arbetslivet. Den lämnar inte riktigt utrymme för ifrågasättande. I stället förs kritiken fram på andra ställen som i fikarummet. Ofta använder man humor för att föra fram kritik. Skämt som ibland framförs på ett sätt som kan få andra att känna sig obekväma.

Enligt Malin Wieslander blir mångfaldsidealet, som det presenteras i dag, ett problem Inte minst för de individer som anses representera mångfalden. De riskerar att upplevas som kvoterade och ifrågasättas. De Malin Wieslander talat med identifierar sig heller inte med den grupp de ska representera.
– En tjej var väldigt noga med att markera att hon inte dragit ”invandrarkortet” vid antagningen. Man vill vara rekryterad för sin kompetens och inte för att man har en viss bakgrund.

Genom att knyta enbart vissa kategorier till mångfald återskapar man snarare tankar om åtskillnad och vi- och de-tänk, menar Malin Wieslander. Därför önskar hon att man kunde tänka annorlunda kring mångfald inom polisen.
– Kanske kan man se att mångfald finns inom varje individ. Vill man till exempel ha uppväxterfarenhet från ett visst bostadsområde kanske man ska efterlysa just den erfarenheten och inte ha så mycket fokus på till exempel etniskt ursprung.

Avhandlingen

Ordningsmakter inom ordningsmakten, Diskurskamp, dilemman och motstånd i blivande polisers samtal om mångfald, Karlstads Universitet, Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Avhandlingen är baserad på deltagande observationer, samtal och intervjuer med polisstudenter vid Polishögskolan och på aspirantutbildningen under 2010.

Läs hela avhandlingen här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst