ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

”Man vill vara rekryterad för sin kompetens”

Publicerad 2014-10-29

Aktuellt Mångfaldsdiskussionen inom polisen är styrd och riskerar att bidra till att ett vi- och de-tänk upprätthålls. Det framgår i en avhandling av polisforskaren Malin Wieslander.

malin_wieslander

Malin Wieslander

Polisens jobb är att uppmärksamma avvikelser. Hur ska man göra det utan att vara fördomsfull?
Polisens jobb är att upprätthålla ordning. Hur ska man göra det med ett utseende som provocerar till konflikt? Polisstudenter har svårt att få ihop det mångfaldsideal polisen förväntas leva upp till med vad de uppfattar vara deras yrkesuppdrag. Det menar Malin Wieslander som nyligen la fram sin avhandling i ämnet.
– De blivande poliserna vill vara goda och demokratiska poliser men det ställs mot vad man upplever som praktiska svårigheter. På skolan är diskussionen kring mångfald styrd enligt studenterna. Det upplever jag att den är officiellt även ute i arbetslivet. Den lämnar inte riktigt utrymme för ifrågasättande. I stället förs kritiken fram på andra ställen som i fikarummet. Ofta använder man humor för att föra fram kritik. Skämt som ibland framförs på ett sätt som kan få andra att känna sig obekväma.

Enligt Malin Wieslander blir mångfaldsidealet, som det presenteras i dag, ett problem Inte minst för de individer som anses representera mångfalden. De riskerar att upplevas som kvoterade och ifrågasättas. De Malin Wieslander talat med identifierar sig heller inte med den grupp de ska representera.
– En tjej var väldigt noga med att markera att hon inte dragit ”invandrarkortet” vid antagningen. Man vill vara rekryterad för sin kompetens och inte för att man har en viss bakgrund.

Genom att knyta enbart vissa kategorier till mångfald återskapar man snarare tankar om åtskillnad och vi- och de-tänk, menar Malin Wieslander. Därför önskar hon att man kunde tänka annorlunda kring mångfald inom polisen.
– Kanske kan man se att mångfald finns inom varje individ. Vill man till exempel ha uppväxterfarenhet från ett visst bostadsområde kanske man ska efterlysa just den erfarenheten och inte ha så mycket fokus på till exempel etniskt ursprung.

Avhandlingen

Ordningsmakter inom ordningsmakten, Diskurskamp, dilemman och motstånd i blivande polisers samtal om mångfald, Karlstads Universitet, Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Avhandlingen är baserad på deltagande observationer, samtal och intervjuer med polisstudenter vid Polishögskolan och på aspirantutbildningen under 2010.

Läs hela avhandlingen här.