Annons
Annons

Forskare: Vapentillgången
bidrar till impulshandlingar

4 februari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Självmord bland spanska poliser är ett stort problem, enligt psykologen Daniel López som har studerat situationen.

Självmord bland spanska poliser är ett stort problem, enligt psykologen Daniel López som har studerat situationen.

Daniel Lopez
Daniel López

Självmordsfrekvensen hos spanska poliser är, enligt Daniel López, en av de högsta bland världens poliskårer och värst är situationen för poliserna inom Guardia Civil. Han presenterade uppgifterna i rapporten ” Suicidad Behaviour in the Guardia Civil” vid en föredragning för det polisfackliga nätverket Eurocop.

Han betonade vikten av att belysa problemet, men menar att rapporteringen måste vara balanserad och bygga på vetenskapliga undersökningar.
– Fel sorts rapportering riskerar att förvärra situationen. Jag tycker däremot statistiken om självmord bör vara öppen och publiceras ungefär som statistiken gällande trafikolyckor.

Daniel López nämner flera skäl till de många självmorden bland poliser i Spanien. Framförallt rör det sig om en yrkesgrupp som drabbas av extrema stressituationer som ofta involverar våld, oregelbundna tider och nattjobb. Dessutom hör poliserna till de som har tillgång till sådant i sin vardag som går att använda vid självmord.
– Vi ser det inom yrken där det förekommer vapen, gifter och mediciner. Tillgången bidrar till impulshandlingar. Guardia Civil är extra utsatta eftersom de är tvungna att vara beväpnade hela tiden, till och med på sin semester.

Men Daniel López tror att det går att förhindra många självmord med hjälp av en rad åtgärder. Han betonar först och främst att det är viktigt att grundproblemet lyfts och belyses.

– Om allmänheten inte känner till situationen kan de ju inte stödja oss.

Dessutom förespråkar López ett tätt samarbete med forskare och internationella institut. Med vetenskapliga undersökningar att hänvisa till kan polisorganisationer lägga kraft bakom krav på bättre arbetsmiljö. Han vill också att polisen i Spanien ska genomföra en utökad intern vapenkontroll och att enskilda poliser inte ska behöva ta med sig tjänstevapnet hem. Men viktigast av allt är kanske att identifiera personer med psykiska problem så tidigt som möjligt. Daniel López nämner att nästan alla poliskårer har det gemensamt att de testar blivande poliser psykiskt och fysiskt. Samtidigt menar han att det, åtminstone i Spanien, finns luckor i systemet.
– Det förekommer att personer med psykiska problem söker gång på gång till utbildningen. Till slut kommer de kanske in.

Även om Daniel López bara har specialstuderat situationen i Spanien är han övertygad om att andra länders poliser också är utsatta för en förhöjd självmordsrisk.
– Jag hävdar att det förekommer överallt. Det är ett drama som utspelas framför våra ögon, säger han.

Guardia Civil

  •  En spansk polisiär styrka som grundades vid 1800-talets mitt.
  •  Har både militära och civila uppgifter.
  • Ansvarar bland annat för säkerhet i gränstrakter, personskydd och transport av fångar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst