Annons

Annons

Inblick i ljugandets psykologi

23 mars 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

De flesta människor ljuger runt åtta gånger per dag. Den före detta polisen Ola Kronkvist lär ut hur lögnarna avslöjas – en kunskap som både poliser och andra yrkesgrupper har nytta av.

De flesta människor ljuger runt åtta gånger per dag. Den före detta polisen Ola Kronkvist lär ut hur lögnarna avslöjas – en kunskap som både poliser och andra yrkesgrupper har nytta av.

Ola Kronkvist är lärare och polisforskare på Linnéuniversitetet. I sin doktorsavhandling skrev han om hur förhör hålls med personer som är misstänkta för grova brott.

Då Föreningen Grävande Journalister den gångna helgen höll sitt årliga grävseminarium  var han en av föredragshållarna på plats i Jönköping och berättade om den forskning som behandlar ljugande.

Kronkvist inledde med att klarlägga basfakta:
– Vi ljuger otroligt mycket, sex till åtta gånger per dag. För det mesta rör det sig om sociala smålögner. Nykära ljuger också mycket för varandra, men efter ett tag slutar man och det är väl därför som många förhållanden spricker.

Folks förmåga att avslöja lögner är emellertid inte speciellt imponerande, enligt Ola Kronkvist. I allmänhet är folk mindre benägna att misstro omgivningen än det egentligen finns skäl för och i snitt genomskådas 55 procent av det dagliga ljugandet.

Poliser är generellt mera misstänksamma och även bättre på att genomskåda lögner. Beroende på förutsättningarna visar forskning att de avslöjar mellan 48 och 65 procent av de lögner som de möter i en förhörssituation.
– Men poliser, åklagare och andra professionella lögnjägare misstror folk oftare än det finns skäl för. Forskningen visar att ju tidigare vi bestämmer oss för att lita på någon eller misstro henne desto oftare blir det fel. Därför hade det varit bra om alla hade en mer realistisk bild av sin förmåga att avslöja lögner.

Läs mer om Ola Kronkvists avhandling här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst