Annons
Annons

Polisen begär undantag
från regler om hundburar

27 april 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polishundar sitter max två timmar i sina burar. Det är ett av Polismyndighetens argument i begäran om undantag från Jordbruksverkets regler för transport av levande djur. Men det stämmer inte säger hundföraren Lars Lust till Polistidningen. (Uppdaterad 28/5)Polishundar sitter max två timmar i sina burar. Det är ett av Polismyndighetens argument i begäran om undantag från Jordbruksverkets regler för transport av levande djur. Men det stämmer inte säger hundföraren Lars Lust till Polistidningen. (Uppdaterad 28/5)

Lokal fråga blev nationell

Från början var det Polismyndigheten i Skåne som överklagade Länsstyrelsens beslut. Då gav förvaltningsrätten Länsstyrelsen rätt. I och med omorganisationen tog Polismyndigheten centralt över och har överklagat till Kammarrätten. Detta då beslutet i och med den nya organisationen skulle påverka hela myndigheten.

För ett drygt år sedan fattade länsstyrelsen i Skåne beslut om att förbjuda polisen att använda hundburar som inte har rätt mått enligt Jordbruksverkets bestämmelser. Flera av de burar som finns i bilarna ansågs för små för att större hundar skulle kunna ligga på ett bra sätt. Länsstyrelsens beslut har efter det överklagats, först till förvaltningsrätten och senast till Kammarrätten i Göteborg, där beslut väntas inom ett par veckor.

Nu begär Polismyndigheten att det görs ett undantag från Jordbruksverkets bestämmelser, även om länsstyrelsen skulle få rätt en andra gång. Det framgår av en skrivelse undertecknad rikspolischef Dan Eliasson.

I skrivelsen framgår att Polismyndigheten anser att en studie bör göras på hur polishundar bäst bör transporteras. Bland annat står det att polisen till skillnad mot andra som transporterar hundar i tjänsten, ibland behöver köra fort och att det då snarare skulle vara farligt med för breda burar.

I skrivelsen står också att chefen för den centrala polishundtjänsten aldrig upplevt att hundar farit illa av att transporteras i burarna och att hundarna vistas i bur max två timmar i sträck.

Enligt Lars Lust, hundförare i Skåne, som är en av dem som har uppmärksammat länsstyrelsen i Skåne på att hundburarna inte lever upp till kraven, stämmer inte detta.
– Vissa hävdar att vi rastar hundarna jätteofta, men så är det inte. De kan sitta i många timmar i bilen. Och att inte kunna lägga sig ner då är ju inte bra.
Att köra snabbt med hund i rymligare burar anser han inte heller är något stort problem.
– Hundarna lägger sig ner och då ligger de bra. Det är värre för dem om de ligger illa eller tvingas sitta, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst