Annons
Annons

Hög arbetsbelastning tynger Dalapoliser – nu kräver Arbetsmiljöverket åtgärder

2 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Arbetsmiljöverket kräver att Dalapolisen förbättrar arbetsmiljön annars döms ett vite på 100 000 kronor ut.

Flera anställda har problem med sömnen, ångest, huvudvärk och hjärtklappning som en följd av för hög arbetsbelastning. Speciellt polispersonal i inre tjänst har drabbats. Dessutom är ensamarbete på fältet vanligt förekommande då poliser åker från olika orter för att bilda patrull. Arbetsmiljöverket fastslår nu att om situationen inte åtgärdas måste polisen i Dalarna betala ett vite på 100 000 kronor.

Om beslutet

Arbetsmiljöverkets beslut är ett resultat av en begäran om krav på åtgärder enligt 6:6 § i Arbetsmiljölagen.

Begäran skickades in i juni 2014 och innehöll krav på att arbetsgivaren skulle agera angående det systematiska arbetsmiljöarbetet, arbetsbelastningen, ensamarbete och hundförarnas situation.

Arbetsgivaren måste enligt Arbetsmiljöverkets beslut ha vidtagit åtgärder innan den 30 november.

– Grunden är stora brister i det övergripande systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren samverkar inte i tillräcklig utsträckning och missar riskbedömningar och åtgärdar inte de brister som påtalats från medarbetare och skyddsorganisation, säger Sara Stenlind, Polisförbundets arbetsmiljökoordinator med grunduppdrag som huvudskyddsombud i
Dalarna.

Hon fortsätter:
– Föreläggandet har helt klart bäring på hela landet. Problemen finns på många ställen och nu har vi ju en gemensam myndighet som bär ansvaret.

Emma Cronberg_webb
Emma Cronberg

Emma Cronberg, nationellt huvudskyddsombud, anser att läget har försämrats sedan Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion.
– Mycket har hänt sedan dess. Vi har en omorganisation som går snett och medarbetarna tror inte på de uppsatta målen. Grundfelet stavas resursbrist och det kan vi inte organisera bort. Jag kommer att lyfta detta och se till att det hamnar på arbetsgivarens bord, säger hon.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst