Annons
Annons

Inget undantag för Storgöteborg

29 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
riv storgöteborg
Ur Klas Fribergs hemställan.

Att placera ut utredningsverksamheten i Storgöteborg på lokalpolisområdena kan kosta över 70 miljoner och ta upp till tre år. Regionpolischefen försökte få till ett undantag men fick nej. Ett nej han accepterar.

riv storgöteborg
Ur Klas Fribergs hemställan.

Att placera ut utredningsverksamheten i Storgöteborg på lokalpolisområdena kan kosta över 70 miljoner och ta upp till tre år. Regionpolischefen försökte få till ett undantag men fick nej. Ett nej han accepterar.

Klas Friberg
Klas Friberg

– Reformens anda har fått väga över och då har jag inget att tillägga, säger Klas Friberg, regionpolischef i region Väst.
I flera år har polismyndigheten i Västra Götaland arbetat med att centralisera utredningsverksamheten i Storgöteborg. I och med den nya Polismyndighetens riktlinjer ska utredningsverksamheten flyttas tillbaka ut i länet. 160 utredare ska nu flyttas från Rättscentrum Göteborg till lokalpolisområdena.
– Det var tufft för många som fick flytta från sina områden då och nu ska de flytta igen. Det är ju jäkligt jobbigt att hålla på med förändringsarbete hela tiden och det här har ju pågått sedan 2009, säger Mats Lundberg som fram till förra året var ordförande för Polisförbundet Storgöteborg.

Behovet av nya lokaler i lokalpolisområdena samt hyror som kommer att fortsätta löpa för outnyttjade lokaler i Rättscentrum beräknas kosta myndigheten 71 miljoner kronor. Detta enligt en skrivelse Klas Friberg lämnat in till polisledningen där han ber att få göra ett undantag från de nationella riktlinjerna. Svaret blev nej.

Nu ställer sig Klas Friberg bakom reformen och upplever att han har mött stor förståelse från polisledningen för att den kommer att ta två till tre år att genomföra i Storgöteborg.
– Själva tanken är ju att lokalpolischefen ska ha det mandatet och de resurserna som utredningsverksamheten utgör och det är ju riktigt. Det kommer att bli bra, säger han till Polistidningen.

Mats Lundberg
Mats Lundberg

Mats Lundberg delar inte Klas Fribergs uppfattning.
– Man måste ju anpassa organisationen efter verksamhetens krav och inte efter att det ska vara likriktat. Det är glasklart att det borde gjorts ett undantag och att man sprider pengar i onödan. Här har man inte råd att betala polisernas löner och så ska det läggas pengar på det här, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst