Annons
Annons

Lisa Reventberg:
”Vi har inte tid att vänta”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Dan, jag har läst dina reflektioner kring våra brev och nu tänker jag leverera ett svar på det du skriver. Leverans är allt. Ord ingenting.

Dan, jag har läst dina reflektioner kring våra brev och nu tänker jag leverera ett svar på det du skriver. Leverans är allt. Ord ingenting.

Du skriver att breven vittnar om något värdefullt. Jag håller fullständigt med dig men tyvärr så håller ni på att förstöra det värdefulla.

Om vi poliser kunde få fokusera och lägga vårt starka engagemang, som du beskriver så fint, på våra arbetsuppgifter skulle myndigheten och omorganisationen nå den framgång som önskas. I stället lägger gemene polisman sin energi på någon slags konstgjord andning för att överleva under perioder mellan avtalsstrider.

Vi pusslar, vrider och vänder på varje krona, på varje minut för att hushålla med de få resurser varje enskild polis har tillgång till. Det vill säga en urusel lön och ett orimligt arbetstidsavtal. Lägg även på en stor resursbrist på det så har du dagens svenska polis krassa sanning. Det som driver oss framåt är ett litet hopp om förbättring vid nästa förhandling mellan facket och Er. Detta hopp har de sista sju åren ständigt, varje gång, slocknat i en grym besvikelse. Nu har besvikelsen och uppgivenheten resulterat i ett ilsket uppror. Till skillnad från tidigare kommer vi INTE att ge oss denna gång. Kosta vad det kosta vill!

Hur kan det vara försvarbart att chefers löner ökar i procent medan våra minskar? Hur kan det vara möjligt att det finns nya poliser som tjänar betydligt mer än poliser som har jobbat ett flertal år? Dagens grundlön är förkastlig och står inte i proportion till vår yrkesroll, vårt ansvar och den utsatthet som yrket innebär. Att en polis efter tio år i yttre tjänst fortfarande har en grundlön under 25000 kronor är ett hån mot hela yrkeskåren.

Vi har inte tid att vänta. Poliskollegor slutar i större utsträckning än vad Ni vill kännas vid. Aldrig förr har så många kompetenta poliser slutat. Aldrig förr ser så många poliser sig om efter andra jobb utanför polisen. Hur många är sjukskrivna? Hur många är tjänstlediga? Jag anser att det är både nonchalant och ansvarslöst att bara rycka på axlarna och utgå ifrån att de som slutar är innanför ramen för vad ni har ”råd” att mista. Men vet du vad! Vi har inte råd att mista en enda polis i Sverige idag!

Vore jag du skulle jag ta mig en rejäl funderare på varför de slutar. Kanske till och med kontakta dem och försöka locka tillbaka dem med värdiga arbetsvillkor. Att Ni ens tänker tanken om att snabbutbilda poliser tänker jag inte ens bemöta. Det räcker att säga att jag anser att svenska medborgare är värda kompetenta poliser som skall trygga vårt samhälle, ingen budgetvariant av oss. Det finns kollegor som väljer att lämna familj och vänner, gång på gång, för att strida i Afghanistan. De väljer krig före att stanna i dagens poliskår. Tänkvärt!

Du skriver att vi fått ett bra pensionsavtal. Ja med all rätt men det innebär inte att vi skall behöva betala med att en skitlön och en löneutveckling som går bakåt. Som det är i dag kommer vi ändå inte att få ta del av pensionspengarna. Dagens arbetstidsavtal och arbetsbörda kommer inte att göra oss gamla. Det är kanske det som är tanken? Vill inte gärna tro det men den tanken har nog slagit både en och annan polis genom åren.

Dan. Du skriver att nya Polismyndigheten inte har hunnit sätta sitt avtryck i lönebildningen. Jag håller inte med om det. Återigen har ni nekat oss de blygsamma lönekraven på 25.000 kronor i grundlön och 28.000 kronor efter fem år. Du skriver att ni är överens med Polisförbundet. Innebär ”att vara överens” att blanda in lönenämnd och att förbundet hotar med framtida stridsåtgärder?

I min värld är det dags för dig att äska pengar för höjning av våra löner och övertidsersättning. Ett tips är att Du verkligen tar i från tårna för nu räcker det! Vi nöjer oss inte med det förbundet satte som krav. Vi kräver mer. Vi räknar självklart med att ni kalkylerar med all förlorad inflation under de år vi krävt samma belopp. Vi är riktiga människor som kräver riktiga pengar som vi både kan jobba och leva för.

Du skriver om individuell lönesättning. Jag vill att du funderar på följande: Hur skall det mätas? Vad är viktigast? Att en polis blåser 25 trafikanter under en timme för att leta rattfyllerister, eller en polis som under samma tid håller ett gediget målsägandeförhör som resulterar i ett gripande av närstående och ett livsavgörande avbrott i en destruktiv relation? Statistik eller människor? Vad tycker du är viktigast? En sak till. Vem skall bedöma detta? Har vi arbetsledare som följer oss i vårt arbete ute på fältet? Svar nej.

Du skriver om att poliser skall premieras för goda arbetsinsatser. Varför premieras inte dagens individuella ansvarsområden? Idag har du poliser som lär upp våra polisaspiranter utan någon extra ersättning. Poliser som fortbildar oss i självskydd och skytte. Som svarar som yttre befäl och har det yttersta arbetsmiljöansvaret helt utan någon extra ersättning. Detta gör de med resultat att de till och med förlorar inkomst. Så du menar att detta skall det bli ändring på? Kan vi se fram emot att extraansvar kommer att visa sig i våra lönekuvert? Tack Dan, det är så välkommet!

Jag tänker inte gå in så mycket på omorganisationen eftersom det inte är det stora problemet. Jag anser dock att ni borde ha tagit vara på våra kunskaper innan ni splittrade kompetenta ovärderliga grupper. Ni borde tagit vara på vår kompetens, vår drivkraft och vårt genuina intresse att bedriva ett framgångsrikt polisarbete innan ni drog igång den största omorganisationen inom myndigheten. Det hade varit en framgångsfaktor med råge.

Sen vill jag avsluta med det vi pratade om efter inspelningen av Veckans brott. Du frågade mig om jag verkligen menade det jag sa om att jag inte hade något förtroende för dig. Jag svarade självklart ja på det eftersom jag sällan lindar in eller är otydlig med något som jag verkligen menar. Jag sa att du som Rikspolischef borde känna till svensk polis-historia det vill säga att vi de sista sju åren har fråntagits en massa livsnödvändiga beståndsdelar som pengar och tid. Att varje gång vi hoppats på att ”nu, nu vänder det” så blir det bara sämre.

Vi har fått ta emot käftsmäll på käftsmäll och till slut gör man som varje offer gör, slutar att hoppas. Vi slutar att lita på att någon vill vårt bästa. Vi slutar att tro att det någonsin blir en förändring som leder till arbetsro, arbetsglädje och en tryggad livskvalité utanför jobbets timmar. Vi slutar att lita på att du som vår Rikspolischef, som har det yttersta ansvaret, vill vårt bästa, vill samhällets bästa. Vi slutar att ha förtroende för dig.

Nu är det dags Dan. Det är dags att leverera. Det är dags att i närtid ge oss konkreta rättvisa förbättringar. Den dagen Dan. Den dagen förtjänar du vårt förtroende.

Lisa Reventberg
LPO Globen
Stockholm

Initiativtagare till brevkampanjen om polisers arbetsvillkor.

 

Texten är ett svar på rikspolischef Dan Eliassons text”Jag tycker också att poliser är underbetalda” som kan läsas här på Svenskpolis.se.

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst