Annons
Annons

Kjell Borgström: ”Vi behöver inte någon försöksverksamhet”

24 februari 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

På uppdrag av rikspolischefen tar Noa fram ett förslag om en försöksverksamhet med elchockvapen. 

På uppdrag av rikspolischefen tar Noa fram ett förslag om en försöksverksamhet med elchockvapen.

Den stora utredningen om polisens skjutvapenanvändning förordar, som Polistidningen tidigare meddelat, att elchockvapen införs.

Nu finns ett första utkast till ett förslag till försöksverksamhet. I det står bland annat: ”Syftet med försöksverksamheten bör vara att med så stor grad av vetenskaplig metod som möjligt skapa underlag för beslut om elchockvapnets bruk i svensk polisverksamhet.”

”Försöksverksamheten bör ha en viss spridning i verksamheten, både geografiskt, resursmässigt/övriga förutsättningar, och uppdragsmässigt. Försöksverksamheten bör därför genomföras både i storstadsmiljö och i mindre stad/glesbygd.”

Saxat ur utkastet till förslag, daterat 17 februari

Enligt utkastet beräknas förberedelserna ta cirka ett år och tre månader. Det handlar om bland annat utbildningar och framtagande av föreskrifter. Själva försöksperioden beräknas till två år, med visst förbehåll för hur omfattande försöksverksamhet man skulle införa.

Kjell Borgström, huvudskyddsombud i Halland, som var med och riskbedömde utredningen, ser inte något behov av en försöksverksamhet, utan vill att Polismyndigheten i stället kommer till skott.

I ett mejl beskriver han två färska incidenter, som lett till att poliser skadats, situationer där han bedömer att tillgång till elpistol skulle kommit väl till pass.
”Vi behöver inte någon försöksverksamhet för att få fram mera  statistik på sjukskrivna/skadade kollegor, utan se till att få ut utrustningen och genomför utbildningen nu,” skriver han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst