Annons
Annons

Skrivhjälp avlastar poliserna i norr

4 februari 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En minuts förhör kan ta fem minuter att skriva ut. Men i Umeå lägger poliserna sin energi på annat tack vare ett samarbete med Arbetsförmedlingen.

En minuts förhör kan ta fem minuter att skriva ut. Men i Umeå lägger poliserna sin energi på annat tack vare ett samarbete med Arbetsförmedlingen.

För fem år sedan etablerade dåvarande Polismyndigheten i Västerbotten samarbete med Arbetsförmedlingen. Åtta personer, som tidigare haft svårt att få fäste på arbetsmarknaden, anställdes i skrivcentralen för att skriva ut inspelningar av muntliga förhör.
– Det var den dåvarande länspolismästaren Krister Sandqvist som var drivande. Nu har vi fått över verksamheten i den nya organisationen och lagt den under lokalpolisområdet men vi är en regional resurs, säger Peter Karlsson, tillförordnad gruppchef för skrivcentralen.

Peter Karlsson
Peter Karlsson

De anställda är fortfarande åtta till antalet och stationerade i Umeå och arbetar halvtid. Under 2014 skrev de ut drygt 900 förhör. Peter Karlsson berättar att flera av dem, men inte alla, har en funktionsnedsättning. Han nämner också att det florerar en felaktig bild av hur arbetet på skrivcentralen går till.
– Jag har förstått att många tror att vi är ett gäng som sitter i en stor skrivsal och bara matar på. Inget kunde vara mer fel. Arbetet är kvalificerat och kräver kunskap och noggrannhet. Varje förhörsminut tar tre till fem minuter att skriva ut beroende på vilken sorts förhör det är, så det blir många timmar.

De anställda skriver ut komplicerade och känsliga förhör med till exempel utsatta barn. De får kunskap om svåra brott och är liksom andra anställda inom Polismyndigheten bundna av sekretess.
– De kommer väldigt nära händelser som kan vara jobbiga att ta del av. Det en viktig del av arbetet att sitta ner och prata igenom tunga upplevelser, därför går de på avlastningssamtal var sjätte vecka.

Framförallt är det Umeåpolisen som utnyttjar skrivcentralen, men den tar uppdrag från hela regionen. Peter Karlsson hoppas på ökad respons i framtiden. En del utredare föredrar att ha kontroll på utskrifterna och vill själv skriva ut dem. Andra tycker att speciellt kortare förhör är enklare att klara av på egen hand. Därför har det vid två tillfällen ordnats kurser i hur man bäst spelar in förhör. Det ökar intresset hos hans kollegor.

Sedan starten har skrivcentralen utvecklats och har i dag hand om fler uppgifter än tidigare. Bland annat hjälper man till med att lägga in ordningsböter och skriva ut droganalyser.
– Och nästa vecka börjar två stycken en utbildning för att kunna hjälpa till med passhanteringen i receptionen. Sammanfattningsvis är jag väldigt positiv till den här verksamheten. Alla tjänar på att poliserna kan jobba med kärnverksamheten, säger Peter Karlsson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst