Annons
Annons

Polismyndigheten förbereder
för många fler studenter

7 mars 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Våren 2017 väntas 800 studenter påbörja polisutbildningen. För ett år sedan var motsvarande siffra drygt 300. Hur ska ökningen klaras av? undrar Polistidningen.Våren 2017 väntas 800 studenter påbörja polisutbildningen. För ett år sedan var motsvarande siffra drygt 300. Hur ska ökningen klaras av? undrar Polistidningen.

Frågan går till Max Lutteman, Polismyndighetens chef för kompetensförsörjning.

Meddelades I
RPC:s veckobrev

Den 26 februari skrev rikspolischef  Dan Eliasson:

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

”Nu ökar vi på antalet civil-anställda och antalet antagna till polisutbild-ningen. Allt för att möta det ökade trycket på vår verksamhet. Jag skrev nyligen på beslutet som innebär att vi ökar på polisantagningen till 800 platser vårterminen 2017.”

Har utbildningarna plats för alla dessa studenter?
– Det där håller vi på att se över i samarbete med Umeå, Linné och Södertörn. Umeå universitet bygger ju nytt och ska se vad de kan göra med de gamla lokalerna, Linné har det väl förspänt, de kan lösa det här, och Södertörn kan ha kvar vissa delar av utbildningen på Sörentorp.

Rikspolischefen har begärt att polisens budget ökas med 3,9 miljarder kronor åren 2017-2019. En förutsättning för att den stora ökningen av antalet studenter ska bli av är att pengar också skjuts till.

Något som redan är spikat är att Linnéuniversitetet i Växjö nu i höst kommer att ha 50 polisstudenter som läser på distans. Detta efter att distansutbildningen legat nere en tid.

Distansstudier är för studenter som inte är beredda att lämna hem och familj. Hur rimmar det med att de kan få göra aspiranten var som helst i Sverige?
– Det ska vi förändra. Nu när det är en enda myndighet är förutsättningarna nya, men hur vi ska göra har jag inget exakt svar på.

I januari var det färre som började på polisutbildningen än det var tänkt. Enligt Max Lutteman är det spärrtiderna som lagts till i det nya antagningssystemet som ställt till problem. Nu har man slopat dessa spärrtider, och söktrycket inför höstens antagning, med 550 platser, ser bra ut, säger Max Lutteman till Polistidningen.

 

signalementpippi 2
Illustration: Jens Nyström

Uppsnappat på Twitter:

Mr Blue @mrsextonv
Blir intressant när AG ska hitta handledare och instruktörer till alla dessa aspiranter …

Och finns det tillräckligt många poliser som vill bli lärare?

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst