ANNONS:

 

 

Ordförandeord

Om vikten av att agera i tid

Lena Nitz, ordförande

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 

 
 

Arkiv

Livvakter kräver stopp på ensamarbete

Publicerad 2016-03-18

Aktuellt Förvaltningsrätten avgör snart om livvakter ska få arbeta ensamma. Huvudskyddsombudet kräver förbud, men Säpoledningen säger nej.

Det är Dagens Nyheter som rapporterar att Säkerhetspolisens livvakter allt oftare måste arbeta ensamma, i stället för i par.

”Plötsligt står vi i en matbutik som är en helt ny miljö som vi inte har kontrollerat i förväg” säger en f d livvakt, som hoppas på ett stopp för ensamarbetet, till tidningen.

DN skriver också att hela ärendet har hemligstämplats av Arbetsmiljöverket som i oktober 2015 avslog en begäran om att ensamarbete skulle förbjudas. Nu avgörs frågan inom kort av förvaltningsrätten i Stockholm.

Om livvakternas krav slås fast kommer färre personer att få skydd, såvida antalet livvakter inte snabbt ökar.

Susanna Trehörning, som är chef för livvakterna, säger till Dagens Nyheter:
– Vi väljer typ av metod utifrån funktionsvärdet på personen vi skyddar, utifrån vilken hotbild som finns och hur sårbarheterna ser ut. Om det som tidigare alltid skulle vara två personer skulle det vara förutsägbart för en eventuell angripare.