ANNONS;

ANNONS:

 
 


Polistidningen nummer 4 delas ut runt den 6 september. Nästa nummer kommer omkring 18 oktober. Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundets medlemsservice: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Urholkningen av polisrollen måste stoppas

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 

Arkiv

Livvakter kräver stopp på ensamarbete

Publicerad 2016-03-18

Aktuellt Förvaltningsrätten avgör snart om livvakter ska få arbeta ensamma. Huvudskyddsombudet kräver förbud, men Säpoledningen säger nej.

Det är Dagens Nyheter som rapporterar att Säkerhetspolisens livvakter allt oftare måste arbeta ensamma, i stället för i par.

”Plötsligt står vi i en matbutik som är en helt ny miljö som vi inte har kontrollerat i förväg” säger en f d livvakt, som hoppas på ett stopp för ensamarbetet, till tidningen.

DN skriver också att hela ärendet har hemligstämplats av Arbetsmiljöverket som i oktober 2015 avslog en begäran om att ensamarbete skulle förbjudas. Nu avgörs frågan inom kort av förvaltningsrätten i Stockholm.

Om livvakternas krav slås fast kommer färre personer att få skydd, såvida antalet livvakter inte snabbt ökar.

Susanna Trehörning, som är chef för livvakterna, säger till Dagens Nyheter:
– Vi väljer typ av metod utifrån funktionsvärdet på personen vi skyddar, utifrån vilken hotbild som finns och hur sårbarheterna ser ut. Om det som tidigare alltid skulle vara två personer skulle det vara förutsägbart för en eventuell angripare.