Annons
Annons

Nu ska neddragningen i Luleå-Boden riskbedömas

18 februari 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Samsynen mellan arbetsgivare och skyddsorganisation ökade markant när Arbetsmiljöverket på onsdagen besökte polisområde Luleå-Boden. En riskbedömning av neddragningen av antalet poliser i yttre tjänst ska göras och konflikten kan därmed vara på väg mot en lösning.

Samsynen mellan arbetsgivare och skyddsorganisation ökade markant när Arbetsmiljöverket på onsdagen besökte polisområde Luleå-Boden. En riskbedömning av neddragningen av antalet poliser i yttre tjänst ska göras och konflikten kan därmed vara på väg mot en lösning.

– Om arbetsgivaren genomför utredningarna på ett korrekt sätt så kommer vi att dra tillbaka den anmälan som finns hos Arbetsmiljöverket, säger polisområdets skyddsombud Johan Lund till Polistidningen.
Förutom en riskbedömning av minskad bemanning i yttre tjänst, ska en utvärdering av arbetssituationen förra sommaren genomföras.

Kritik har tidigare riktats mot att två patruller i yttre tjänst periodvis ska täcka ett polisområde med drygt 100 000 invånare. Det är enligt skyddsorganisationen för lite och leder till utsatthet och orimligt hög arbetsbelastning.
-Arbetet med riskbedömning och utvärdering inleds nästa vecka och vårt krav är att man tittar på hela verksamheten, inklusive en granskning av hur den psykosociala arbetsmiljön påverkats, säger Johan Lund.

Arbetsgivaren har tidigare motsatt sig en särskild riskbedömning av det slag som skyddsombuden krävt.
-Så det är positivt att man nu godtar våra önskemål. Vi gick ut från mötet i onsdags med betydligt mer samsyn än när vi gick in på samma möte. Det var bra, prestigelösa diskussioner med en känsla av att arbetsgivaren eftersträvar dialog, säger Johan Lund.

Arbetsmiljöverkets inspektör Åsa Sjöström Ross är nöjd:
-Båda parter visade god vilja att lösa situationen och det är helt i linje med hur arbetsmiljölagstiftningen är tänkt att fungera med fokus på samverkan.

Ulf Sköld, chef för lokalpolisområde Luleå-Boden, hoppas på en ny samarbetsanda:
-Att vi är överens om processen framöver för att hantera arbetsmiljöfrågor är ett stort steg framåt. Jag tror att vi håller på att hitta ett bra samarbetsklimat.

Fredrik Mårtensson
frilansjournalist

Här kan du läsa första artikeln om denna anmälan.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst