Annons
Annons

”För jobbigt
att sova med skyddsväst”

18 maj 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Glen Sjögren, kommunpolis i Rosengård.

Skjutningarna i Malmö leder till en rad avhopp bland kriminella. Enligt kommunpolis Glen Sjögren är det främst ungdomar som vill lämna brottsligheten.

Glen Sjögren, kommunpolis i Rosengård.

Skjutningarna i Malmö leder till en rad avhopp bland kriminella. Enligt kommunpolis Glen Sjögren är det främst ungdomar som vill lämna brottsligheten.

Glen Sjögren har arbetat men ungdomskriminalitet i Malmö sedan mitten av 1990-talet. Sedan ett och ett halvt år är han kommunpolis i Rosengård och nyligen framträdde han på Narkotikapolisföreningens årliga konvent och berättade om sina erfarenheter. Han fastslog att det inte råder något tvivel om att antalet skjutningar i Malmö är extremt. Inte minst med tanke på att befolkningsmängden är betydligt mindre än i Stockholm och Göteborg.

Senare säger Glen Sjögren till Polistidningen att det, hur cyniskt det än låter, finns en positiv bieffekt av skottlossningarna – många inser att det handlar om liv och död och väljer därför att lämna kriminaliteten. Sevedsplan i centrala Malmö är ett exempel på ett område där denna tendens märks.
– Jag jobbar ju inte själv där men vet genom kollegor att det knappast finns någon nyrekrytering till kriminella konstellationer av ungdomar som är under 20 år. De tycker väl helt enkelt att det till slut blir för jobbigt att sova med skyddsväst, säger Glen Sjögren.

Det praktiska upplägget i samband med avhoppen arrangeras av avhopparteamet i Malmö som består av socionomer från sociala resursförvaltningen.
– Under senare tid har de anställt mer personal för att hinna med, det visar vilket tryck det är.

Men det är långt ifrån alla som lyckas hålla sig borta från brott. Enligt Glen Sjögrens uppgifter återfaller omkring 50 procent av avhopparna inom ett år.
– Det låter kanske mycket men jag får nog säga att om hälften håller sig på rätt sida är det en mycket bra siffra.

Hur många som hoppar av i Rosengård har Glen Sjögren inga säkra siffror angående. Området är större än Seved och beräkningarna svårare att göra. Då han beskriver sina farhågor och förhoppningar inför framtiden är det en motsägelsefull bild som träder fram.
– Utåt sett har det blivit mycket bättre de senaste tio åren, samtidigt bubblar det under ytan. Det finns ett parallellsamhälle som har väldigt lite med oss övriga att göra, säger Glen Sjögren.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst