ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Polisstudenterna fick insatserna de deltog i att verka massiva. Foto: Stefan Holgersson

Studenter stöttade Årepolisen

Publicerad 2017-05-15

Aktuellt Skidåkning, fordonskontroller och narkotikaspan på nattklubb. Det är några av de saker som åtta polisstudenter ägnade sig åt i Åre under påskhelgen.

Initiativtagaren till detta test av verksamhetsförlagd utbildning var Stefan Holgersson, som tidigare arrangerat liknande övningar. Han genomförde aktiviteten i båda sina yrkesroller: Polis för befogenheternas skull, men med forskarglasögonen på.

Stefan Holgersson Foto: Johan Svanestrand

-Jag fick tillfälle att åka till Åre som polis, utanför mitt ordinarie uppdrag, säger Stefan Holgersson, som jobbar på IGV i Botkyrka och som docent vid Linköpings universitet.

Studenterna, som pluggar i Umeå, deltog på ledig tid, inom ramen för polisens volontärverksamhet. Umeå universitetet stöttade med en minibuss och en medföljande lärare. Polisregion Nord stod bland annat för logi på ett vandrarhem, en halvtimmes färd från liftarna.
-Men vi hade kunnat bo enklare, det går bra att sova på hårt underlag, säger Stefan Holgersson till Polistidningen.

Iklädda gula reflexvästar utförde studenterna bland mycket annat en omfattande trafikkontroll tillsammans med sin lärare och Stefan Holgersson. Enligt honom kontrollerade man inom loppet av tre timmar cirka 500 fordon. Ordningshållning vid Systembolaget, rapportskrivning och avrapportering var andra delar av studenternas första dag på plats.

De deltog på olika sätt i insatser mot Åres lokala problembild. Exempelvis hade de ett möte med Skistar om ett bekymmer de har; att skidåkare rör sig i backarna efter liftarnas stängning, trots att det inte är tillåtet. Efter mötet läste studenterna på om och diskuterade olaga intrång och hur problemet med de kvardröjande skidåkarna skulle kunna tacklas. Något man senare fick prova i praktiken.
-En stor del av upplevelsen var erfarenheten att prata med vanligt folk. Den kommunikationen är inte som i skolans övningar, när folk spelar en roll, berättar Daniel, ny ordförande för Polisförbundets studerandeförening i Umeå.
Det var han som efter propå från Stefan Holgersson drog ihop de studenter som deltog. Urvalet blev de åtta ur studerandeföreningens styrelse som hade möjlighet att följa med. Daniel har ett förflutet som skidlärare och njöt av de påskaftonstimmar han och de andra polisstudenterna åkte runt och var synliga i backarna, innan det var dags att ta dusten kring stängningen.
-Folk var ju vana att efter afterskin ta skidorna ned och att man den här eftermiddagen inte fick göra det var inte populärt, säger Daniel.

Han berättar att de tre intensiva dygnen passerade i ett slags rus, då han knappt kände av vare sig hunger eller trötthet, utan bara ville fortsätta att jobba. Han önskar att alla polisstudenter fick chansen att delta i liknande övningar, där teori och praktik vävs ihop, helst flera gånger under utbildningen.
-Jag förstår att det är svårt att låta alla åka iväg och sova över, men man kunde kanske ha halvdagar i närheten av Umeå, säger Daniel.

I en erfarenhetsberättelse skriver Stefan Holgersson om win-win, lärdomar, hyllade studentinsatser och gott värdskap från region Nord. Om framförhållningen kunnat vara bättre skulle Årepolisen kunna haft än mer nytta av studenterna. Annars tycks erfarenheterna idel positiva. Stefan Holgersson citerar bland andra en av Årepoliserna:
”Ett riktigt bra projekt. Önskade att det fanns något liknande när jag studerade. Kontakten mellan teori och praktik är otroligt viktigt i vårt yrke.”